Image for Weerbericht vrijdag 7 juni 2024: Wisselvalligheid blijft, ondanks zonnige zondag. Zomer nog niet in beeld tot 22 juni!

Weerbericht vrijdag 7 juni 2024: Wisselvalligheid blijft, ondanks zonnige zondag. Zomer nog niet in beeld tot 22 juni!

Wat voor weer krijgen we?
Hier kunt u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland lezen. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk. Zelf bekijken, dat kan: www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Algemene weersituatie: 
Een kenmerkend Azoren hogedrukgebied met zo nu en dan een uitloper in noordelijke richting is met een ligging ten zuidwesten van Ierland net te ver van ons verwijderd om stabiel weer te brengen. De belangrijkste tegenhanger in de vorm van een licht uitdiepende depressie boven de noordelijke Noordzee is de spelbreker met het voortdurend afvuren van fronten naar onze omgeving. Hoewel de activiteit in onze omgeving niet heel groot is, zorgen deze fronten en met name de vochtige opbouw, voor het ontstaan van stapelwolken. Zondag kunnen we even profiteren van een kleine luchtdrukstijging, maar vanaf maandag neemt de wisselvalligheid weer sterk toe.

Verwachting Krimpenerwaard komende 7 dagen:
Vandaag precies 28 jaar geleden was het, vrijdag 7 juni, de warmste dag van 1996. Hoe anders is dit vandaag met een maximumtemperatuur van 18 graden. De licht onstabiele opbouw van de atmosfeer geeft ruimte voor het ontstaan van stapelwolken. Ik verwacht dat ze in Zuid-Holland niet tot het buienstadium zullen uitgroeien en blijft er ruimte voor flinke opklaringen bij niet al te veel wind. Morgen hebben we te maken met restanten van een oud front dat door een interactie met vochtige lucht boven de Noordzee tot wat dikkere bewolking zal leiden. Met name aan het einde van de ochtend en begin van de middag kan dit zorgen voor zo nu en dan wat lichte regen bij een iets aantrekkende westelijke wind. De temperatuur komt niet verder dan een graad of 17. Het wegtrekken van de bewolking aan het begin van de avond is de voorbode van een mooie zondag met langdurige zonneschijn, maar door de iets koudere luchtsoort en westelijke wind wordt het ook zondag niet warmer dan 16 graden. Op maandag wordt opnieuw de start gemaakt met een wisselvallige periode. Er trekt een actief koufront over ons land met de nodige buien en veel bewolking. Het blijft kil bij een maximum temperatuur van 14 graden. Veel warmer wordt het niet, want met 16 tot 17 graden op dinsdag tot en met donderdag lijkt de zomer ver weg. De neerslagkansen zijn voor dinsdag en woensdag niet zo heel groot, maar op donderdag staat het volgende front op het programma en vallen er in het tweede gedeelte van de dag weer een aantal buien. Het lijkt de voorbode van een regenachtig weekend, wanneer wij opnieuw een actief regengebied over ons gebied gaan krijgen. 

Lange termijn:
De weerkaarten voor de lange termijn geven de zomer voorlopig totaal geen kans. Het lijkt er nu op dat in de week van maandag 17 tot zaterdag 22 juni een diepe depressie een zuidelijke koers gaat nemen om vervolgens via het zuiden van de Britse Eilanden een noordoostelijke koers te volgen. Dit zorgt bij ons voor een kleine stijging van de temperatuur door de aanvoer van het zuidwesten, maar ook voor het toenemen van de neerslagkansen. Aan het einde van deze periode lijkt zich een hogedrukontwikkeling te gaan opbouwen boven de Azoren. Wanneer deze in noordoostelijke richting uitbreid kan dit de aanzet zijn voor de overgang naar zomerweer. 

Volgende weerbericht, met de verdere ontwikkeling onder voorbehoud gepland woensdag 12 juni 2024.

Metingen door Meteo Krimpenerwaard. Zelf te bekijken via www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

De regenmeter is vervangen en is weer update.

Bij de foto:
Onze nationale vogel maalt er niet om, natte poten. Minder maaien door natte landerijen zorgt voor betere tijden voor Grutto. (foto: Mitchell Noorlander)

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoek