Image for Weerbericht vrijdag 14 juni 2024

Weerbericht vrijdag 14 juni 2024

Wisselvalligheid met veel regen duurt nog 1 week, maar zomerweer lonkt voor het laatste weekend van juni. 

Wat voor weer krijgen we?
Hier kunt u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland lezen. Opgesteld door Gerald van der Stelt. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk. Zelf bekijken, dat kan:  www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Algemene weersituatie: 
Een groot gebied van lagedruk beheerst ons weer ook de komende week weer volledig. Aandachttrekkers zijn een depressie boven de Britse Eilanden die al rondtollend langzaam in noordoostelijke richting trekt en een 2e kern die zich de komende dagen ontwikkeld en richting de Golf van Biskaje trekt. Brengt het eerste gebied tot dinsdag koele polaire lucht naar ons land, de tweede zorgt met een zuidelijke aanvoer juist voor wat opwarming vanaf dinsdag. De bijbehorende fronten die de verschillende luchtsoorten markeren brengen geregeld buien en regen. Met dit soort actieve depressies in onze buurt moeten we vrezen voor opnieuw 40 tot 50 mm neerslag in de komende week.

Verwachting Krimpenerwaard komende 7 dagen:
Vanmiddag neemt niet alleen de wind toe, maar gaat het ook lichtjes regenen bij een temperatuur van maximaal 17 graden. Aan het einde van de middag en begin van de avond kunnen er wat opklaringen ontstaan die een extra impuls geven aan de stijgende luchtbeweging en dus verdere afkoeling veroorzaakt. De kans op het ontstaan van zwaardere buien, mogelijk met onweer,  in de avond en komende nacht is groot, omdat een actief koufront over land gaat trekken. Achter dit koufront ontstaan zaterdagochtend nog een aantal buien, maar is er tussendoor ook wel wat ruimte voor een opklaring, die op zijn beurt weer de buienvorming stimuleert. Een klein rugje van wat hogere druk zaterdagmiddag onderdrukt dit buienproces, maar in de loop van de middag en avond moeten we toch weer rekenen op flinke buien. De temperatuur blijft met 17 graden maximaal behoorlijk achter en daarbij staat een straffe zuidwestelijke wind die in de middag ook boven land 5 Bft kan halen. Op zondag hebben we overdag en dan met name in de ochtend behoorlijke opklaringen, maar komen de buien in de loop van de middag toch ook weer tot ontwikkeling. De wind is minder sterk dan op zaterdag bij een maximumtemperatuur van 16 graden. Vanaf maandag neemt de 2e depressie langzaam maar zeker de regie over en dat merken we in eerste instantie aan het veranderen van de windrichting naar meer zuidelijke richting. Hierdoor wordt warmere maar vochtige lucht aangevoerd die op maandag in de loop van de dag weer buien oplevert bij maximaal 19 graden. Er is wat ruimte voor de zon, maar de bewolking voert de boventoon. Dinsdag kan een “explosieve” dag worden, wanneer een actief koufront tegen de warme zuidelijke stroming duwt. Afhankelijk van het tijdstip kan dit dinsdag veel regen veroorzaken, waarbij opnieuw actief onweer tot de mogelijkheden behoort. Wanneer het front, zoals het zich nu laat aanzien, aan het einde van de middag overtrekt, geeft dit bij ons met name dan en in de avond veel regen. Woensdag is dit neerslaggebied ook weer voorbij getrokken en blijven we op de scheidingslijn van iets warmere lucht liggen. Ook in de Krimpenerwaard geeft dit een maximumtemperatuur van rond of net boven de 20 graden. Doordat er boven centraal Europa een lichte luchtdrukstijging is te verwachten wordt de neerslag activiteit onderdrukt en is er slechts kans op wat kleine buitjes. Dit weerbeeld van lichte wisselvalligheid duurt tot het volgende weekend, maar dan… (zie lange termijn) 

Lange termijn:
De opbouw van hogedruk rond de Azoren, die ik vorige week al aankondigde lijkt inderdaad van de grond te komen. Daarbij lijkt dit gebied zicht te gaan versterken naar onze omgeving waardoor er een langgerekt hogedrukgebied ontstaat tot boven Zuid Scandinavië. Vanaf maandag 24 juni kan dit resulteren in een langzame overgang naar een continentale stroming, waarbij de neerslagkansen steeds kleiner worden en de zon de overhand gaat krijgen. De temperatuur gaat in de lift om in het laatste weekend van juni rond de 25 graden uit te komen. Als de ligging van het te verwachten hoog niet veranderd, lijkt dit de start van echt zomerweer te kunnen worden. 

Volgende weerbericht, met de verdere ontwikkeling onder voorbehoud gepland woensdag 19 juni  2024. 

Metingen door Meteo Krimpenerwaard. Zelf te bekijken via www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/ 

Bij de foto:  Achter de wolken schijnt de zon. (foto: Mitchell Noorlander)

Dit weerbericht is geschreven door Gerald van der Stelt

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee