Image for Vorming voetbalpiramide pakte slecht uit voor clubs in Bodegraven-Reeuwijk

Vorming voetbalpiramide pakte slecht uit voor clubs in Bodegraven-Reeuwijk

Foto boven: RVC’33 degradeerde tijdens de vorming van de voetbalpiramide in twee jaar tijd van de 2e naar de 4e klas.

Het voetbalseizoen 2023-2024 is ten einde, maar ook de vorming van de voetbalpiramide door de KNVB in het amateurvoetbal vanaf de 1e klasse is afgerond. En dat laatste geschiedde met de noodzakelijke verscherpte degradatie enkele seizoenen lang. En dat is slecht uitgepakt voor de standaardelftallen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Niveauverlies

Vooral de Reeuwijkse 1e elftallen kregen het zwaar te verduren. CVC Reeuwijk leverde door de verscherpte degradatie in twee jaar tijd twee niveaus in. Het degradeerde van de 3e naar de 5e klasse. Ook RVC’33 uit Reeuwijk-Dorp onderging een zelfde lot. Het kelderde in twee achtereen volgende seizoenen van de 2e naar de 4e klasse. En dat is een hard gelag!

ESTO moest ook een niveau inleveren. Op de valreep werden de Bodegravers in het seizoen 2022-2023 nog de nacompetitie ingetrokken. Daarin trok het aan het kortste eind met als gevolg degradatie naar de 3e klasse. Het Driebrugse WDS ontkwam ook niet aan degradatie. In het seizoen 2022-2023 daalden de Driebruggers af naar het laagste niveau, de 5e klasse. Alleen Rohda’76 ontsprong de dans, maar had ook het afgelopen seizoen moeite buiten de gevarenzone te blijven.

Niveau tanende

Komend seizoen zal er geen sprake zijn van verscherpte degradatie, maar de afgelopen seizoenen gaven wel aan dat het voetbalniveau bij de standaardelftallen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk tanende is. En welke oorzaken zijn daar voor te vinden? Hoe komt het dat een kleine club als Zwammerdam met zo weinig leden en (jeugd)teams zich op het 3e klasseniveau wel staande weet te houden? ESTO, RVC’33 en Rohda’76 kunnen putten uit behoorlijk meer jeugd en toch pakt dat niet uit in een hoger niveau. Het zou goed zijn dat de clubs uit onze gemeente eens een analyse maken wat de oorzaak is van zoveel degradaties. Alleen de vinger leggen op de verscherpte degradatie lijkt mij niet helemaal juist. Er is meer aan de hand. Krijgt de jeugd wel genoeg kansen en begeleiding om zich in een 1e elftal te kunnen ontplooien?

Inmiddels heeft bij RVC’33 het lagere niveau al tot nadenken geleid. Zo zal komend seizoen de O-23 bij de selectie worden betrokken met als doel het gat van de junioren naar de senioren te verkleinen. Of het werkt, de toekomst zal het uitwijzen!

Zon en wolken

De komende dagen wordt het beter weer met meer zon en hogere temperaturen maar optimaal zomerweer zit er nog niet in.

In de ochtend trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 19°C.

In de middag is er steeds meer ruimte voor de zon en op het eind van de dag en in de avond is het zonnig weer. De zwakke wind is west tot noordwest. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht brede opklaringen maar ook kans op mist. De temperatuur zakt naar 12°C.

Donderdag een zelfde soort weer als vandaag. In de ochtend wolkenvelden en opklaringen. In de middag meer zon en tegen de avond zonnig weer. De wind wordt zuid en de thermometer geeft een zomerse waarde van 25°C aan.

Foto: Leo Petersen Ondanks de natte grond

Live TV

Notificaties aanzetten Ja Nee