Nederland verliest met btw-verhoging op sport
Maar liefst driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid gezond gedrag moet stimuleren, aldus de KNVB. Daarom moet de overheid investeren in het financieel toegankelijk houden van sport voor iedereen. Eenzelfde aandeel denkt dan ook dat de btw-verhoging op betaalde sportoefening een negatieve invloed heeft op de volksgezondheid.
In Nederland zijn er 10 miljoen sporters. De prestaties van TeamNL op de Olympische Spelen in Parijs en van het Nederlands elftal op het EK maken ons niet alleen trots. Ze benadrukken ook waarom sport zo’n belangrijke rol speelt in onze samenleving. Sport verbindt, inspireert, houdt ons gezond en biedt kansen voor iedereen, ongeacht achtergrond of financiële situatie. Laten we ervoor zorgen dat sport toegankelijk blijft voor iedereen, zodat de winst van sport en bewegen niet verloren gaat.
De extra kosten van de btw-verhoging op sport worden voor de consument geschat op zo’n 223 miljoen Euro. Met een btw-verhoging zullen minder mensen gaan sporten en zullen ze ook minder sportevenementen bezoeken. Geen wonder dat de maatregel op weinig enthousiasme kan rekenen.
De voorgenomen btw-verhoging op sport heeft verstrekkende gevolgen voor onze samenleving. Mogelijk kunnen honderdduizenden Nederlanders hun sport-abonnement opzeggen als gevolg van de btw-verhoging. Het Ipsos I&O-onderzoek onderschrijft dat 12% van de Nederlanders verwacht door de btw-verhoging minder te gaan sporten. Dat zijn zo’n 1,8 miljoen Nederlanders.
Sporters laten van zich horen om Nederland in beweging te houden. ‘Houd sport betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Sport gaat niet vanzelf!’ De politiek presenteert vergaande bezuinigingsplannen die de sporter en de supporter hard raken. De maatregelen raken mensen in de portemonnee.
Foto: © Paul van den Dungen