Radio

RTW

RTW maakt al sinds 1987 Radio. Je kunt onze radio-antenne zien staan op de Petteflat in Waddinxveen. Vanuit onze studio op de Prins Bernardlaan wordt het radiosignaal naar de FM zender gestuurd. Deze staat in een bewaakte afgesloten ruimte op de flat aan de Petteplas. De krachtige zender stuurt het signaal de ether in, zowel op FM 105.8 mhz of via DAB+ Kanaal 7 Lokaal 47. RTW zit niet op de AM. Maar wat is radio nou precies? Hieronder een korte uitleg.

Wat is radio eigenlijk?

Radio is een krachtig medium dat al meer dan een eeuw de wereld verbindt en boeit. Maar wat is radio eigenlijk? In eenvoudige bewoordingen is radio de draadloze overdracht van geluidsgolven via de lucht met behulp van elektromagnetische signalen. Het woord “radio” komt van het Latijnse woord “radius”, wat “straal” betekent, en het Griekse woord “sphaira”, wat “bal” betekent. Samengevoegd suggereert het de verspreiding van geluidsgolven in de vorm van stralen door de ether.

Radio maakt gebruik van elektromagnetische golven om informatie over te brengen van een zender naar een ontvanger. Een zender genereert elektromagnetische golven, die door de lucht reizen en door een ontvanger worden opgevangen. De ontvanger converteert deze golven terug naar geluid, waardoor het oorspronkelijke bericht of de muziek wordt gereproduceerd.

De geschiedenis van radio is rijk en gevarieerd. Van de pioniersdagen met de eerste radio-uitzendingen tot de moderne digitale era, radio heeft een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Tegenwoordig kunnen luisteraars genieten van traditionele AM/FM-uitzendingen, maar ook van digitale radio, internetradio en podcasts die een ongekende keuze aan inhoud bieden.

Wat is AM en FM?

Twee van de meest gebruikte modulaties zijn AM (Amplitude Modulatie) en FM (Frequentie Modulatie). Laten we eens een kijkje nemen naar wat deze termen betekenen en hoe ze onze luisterervaring vormgeven

AM: Amplitude modulatie

AM, of Amplitude Modulatie, is een van de oudste methoden van radiotransmissie. Bij AM wordt de geluidsinformatie gemoduleerd door de amplitude (hoogte) van de draaggolf te variëren. Met andere woorden, de intensiteit van het radiosignaal verandert om de geluidsgolven over te brengen.

Een kenmerk van AM-uitzendingen is dat ze gevoeliger zijn voor storingen en ruis, vooral bij grote afstanden. Desondanks wordt AM nog steeds veel gebruikt, vooral voor nieuws- en praatprogramma’s. Het heeft een indrukwekkend bereik en kan zelfs in afgelegen gebieden goed ontvangen worden.

FM: Frequentie modulatie

FM, of Frequentie Modulatie, is een modernere benadering van radiotransmissie. In plaats van de amplitude te variëren, varieert FM de frequentie van de draaggolf om geluidsinformatie over te brengen. Dit maakt FM minder gevoelig voor storingen en biedt over het algemeen een helderdere geluidskwaliteit dan AM.

FM-uitzendingen zijn vaak te vinden op de hogere frequentiebanden en worden vaak gebruikt voor muziekzenders. Hoewel FM-uitzendingen een kleiner bereik hebben dan AM, bieden ze een betere geluidskwaliteit, wat resulteert in een prettigere luisterervaring.

Kiezen tussen AM en FM: een kwestioe van voorkeur

De keuze tussen AM en FM hangt vaak af van het type programma en de beoogde luisterervaring. Terwijl AM bekend staat om zijn brede dekking en geschiktheid voor nieuws en praatprogramma’s, blinkt FM uit in het overbrengen van hoogwaardige geluiden, vooral geschikt voor muziek.

Weerbericht

Wolken en zon

Het aller aardigste zomer weer houdt nog even aan. Wolken, zonnige momenten en een prima temperatuur. Alleen vrijdag deels nat.

Deze woensdagochtend is er veel ruimte voor de zon. De zwakke wind is noordwest en de temperatuur 19°C.

In de middag en avond zonnig weer. De zwakke wind waait uit het noordwesten. Het kwik loopt op naar 22°C.

De nacht levert helder weer op bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Donderdag ochtend en middag een mix van wolken en flinke opklaringen maar in de avond trekt de hemel dicht. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 24°C aan

In de nacht is het bewolkt en valt er lichte regen. Met 17°C is het een zwoele nacht.

Vrijdag veel bewolking en in de ochtend en deel van de middag soms wat regen. Op het eind van de middag en in de avond klaart het op. De wind blijft zuidwest. De temperatuur is deze dag 21°C.

Het volgende nieuwe weerbericht wordt zaterdag geplaatst.

Foto: Drenthe natuurlijk Hollandse zomerluchten

RTW ook op DAB+
RTW is een ANBI

RTW FM

RTW
Mauritslaan 55
2741 CE Waddinxveen
Tel (0182) 61 03 79
info@rtw.nl

KvK 41173041
RSIN 007799664

Notificaties aanzetten Ja Nee