RTW Geschiedenis

De oprichting van de stichting

In 1982 namen liefhebbers van de lokale radio het initiatief te komen tot de oprichting van een legaal plaatselijk radiostation.  Om aan de daarvoor benodigde zendvergunning te komen werd alvast de Stichting Lokale Omroep voor Waddinxveen en Omgeving in het leven geroepen.

Feitelijk is dit de officiële start van de RTW- activiteiten die vervolgens een nadere invulling kregen door:
1) de medewerking aan de technische uitvoering van de zendvergunning die de Stichting Waddinxveen 750 jaar in 1983 had weten te bemachtigen
2) de officiële oprichting van de Stichting Lokale Omroep voor Waddinxveen en omgeving, op 30 augustus 1984
3) de eerste reguliere uitzendingen van de RTW vanaf 7 maart 1987

Waddinxveen 750 jaar

In de wordingsgeschiedenis speelt voorts een rol dat het Weekblad voor Waddinxveen in 1982/1983 met behulp van de Waddinxveense amateurhistoricus Kees Neven de gemeente had weten te overtuigen dat de geboortedatum van het Gouwedorp op 20 april 1233 was, toen dus 750 jaar geleden. Op verzoek van de gemeente werd dat bevestigd door prof. Dr. M van der Linden te Oegstgeest. In allerijl werd er vervolgens met steun van de gemeente en anderen een feest programma opgezet, waarvoor de Stichting Waddinxveen 750 jaar in werd opgericht. Deze stichting vroeg, inderhaast en geheel los van de al lopende RTW-activiteiten bij de rijksoverheid, een zendvergunning via de centrale antenne-inrichting (CAI) aan om 3 radioprogramma’s en een televisie uitzending te mogen verzorgen ter gelegenheid van het 750 Jaar-bestaan. Dat de Stichting Waddinxveen 750 Jaar, daarvoor zelfstandig aan de slag ging en niemand van de andere stichting daarbij inschakelde zette natuurlijk wel enig kwaad bloed.

Samenwerking

In de vergadering van de gemeenteraad op 26 Januari 1983 werd dan ook de hoop uitgesproken dat er alsnog zou worden samengewerkt tussen de Stichting Waddinxveen 750 jaar en de Stichting Lokale Omroep voor Waddinxveen en Omgeving. Beide stichtingen overlegden daarover op 5 Februari 1983 en spraken af, volgens een brief van de toenmalige RTW-bestuursleden Jan Speetjens,Jan Kuiper en Emka Krosschell, dat er op basis van gelijkwaardigheid zou worden samengewerkt waarbij het eindresultaat van de radio- en televisie uitzendingen de instemming moest hebben van beide stichtingen. In de praktijk betekende dat vooral de technische medewerking van enkele RTW’ers aan de radio uitzendingen op persoonlijke titel.

Zendvergunning

De gevraagde zendvergunning werd op 14 maart 1983 door het toenmalige ministerie van WVC uitsluitend aan de Stichting Waddinxveen 750 jaar verleend. Toestemming werd verleend tot het technisch vervaardigen van 3 radio-uitzendingen op 13 april 1983, 20 april 1983 en 1 juni 1983 van 17.00 tot 19.00 uur via de FM band op de frequentie 102.2 Megahertz. Voor de eenmalige semi-rechtstreekse televisie uitzending van zaterdag 23 april 1983 tussen 10.00 en 13.00 uur op het kanaal Duitsland 3, tekende de toen nog in Waddinxveen wonende televisieregisseur Wim van Baarle. Daar had de RTW nauwelijks of geen bemoeienis mee of betrokkenheid bij. De kosten hiervan, vijftienduizend gulden, werden door de gemeente betaald.

1982

De oprichtingsgeschiedenis van RTW gaat dus feitelijk terug naar 1982, hoewel de eerste reguliere radio-uitzendingen in 1987 waren met uiteraard ook nog de technische inbreng van 1983. Het zijn allemaal jaartallen tot het vieren van verschillende jubilea: 40 jaar RTW en 35 jaar uitzendingen bijvoorbeeld.

Weerbericht

Wolken en zon

Het aller aardigste zomer weer houdt nog even aan. Wolken, zonnige momenten en een prima temperatuur. Alleen vrijdag deels nat.

Deze woensdagochtend is er veel ruimte voor de zon. De zwakke wind is noordwest en de temperatuur 19°C.

In de middag en avond zonnig weer. De zwakke wind waait uit het noordwesten. Het kwik loopt op naar 22°C.

De nacht levert helder weer op bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Donderdag ochtend en middag een mix van wolken en flinke opklaringen maar in de avond trekt de hemel dicht. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 24°C aan

In de nacht is het bewolkt en valt er lichte regen. Met 17°C is het een zwoele nacht.

Vrijdag veel bewolking en in de ochtend en deel van de middag soms wat regen. Op het eind van de middag en in de avond klaart het op. De wind blijft zuidwest. De temperatuur is deze dag 21°C.

Het volgende nieuwe weerbericht wordt zaterdag geplaatst.

Foto: Drenthe natuurlijk Hollandse zomerluchten

RTW ook op DAB+
RTW is een ANBI

RTW FM

RTW
Mauritslaan 55
2741 CE Waddinxveen
Tel (0182) 61 03 79
info@rtw.nl

KvK 41173041
RSIN 007799664

Notificaties aanzetten Ja Nee