De column van Nico Ramaer
Wat is geloofwaardig?
Zo’n zes keer per jaar heb ik een koffie- en lunchafspraak met een goede oud-zakenrelatie uit Woerden. Om met mr. G.B.J. Hiltermann te spreken, ‘de toestand in de wereld’ te analyseren, evenals de dingen die zich dichterbij afspelen. Binnenkort treffen we elkaar weer en komen er weer onderwerpen aan de orde als auto-industrie, wetgeving, regeringsperikelen en wat op dat moment als actueel kan worden beschouwd. Ook meer banale dingen als de AH-bonuskaart, de service bij KPN, Ziggo, Mediamarkt, gemeenteloketten et cetera komen aan de orde; daarbij zijn de eigen – steeds slechter wordende – ervaringen leidend. Een soort Statler en Waldorf van de Muppetshow; zelfs ons uiterlijk zou met enige fantasie overeenkomsten kunnen vertonen.
Wat ‘speelt’ er nu? Ik pik er twee punten uit: 1,7 miljoen slachtoffers van seksuele intimidatie én de niet-gemelde aanschaf van een niet werkend tapsysteem. Om eerst bij dat tapsysteem te blijven, dit heeft niets te maken met de kroeg, bierpomp, of de tap zo u wil maar met ‘t ministerie van Justitie en Veiligheid. Dát ministerie bewaakt onze veiligheid o.a. tegen afluisteren, spionage en infiltratie door vijandige mogendheden. Daarvoor gebruik men cybersecuritysystemen. Deze apparatuur wordt het tapsysteem genoemd. Bij aanschaf en implementatie van tapsystemen is en was de NTCV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) nauw betrokken. De activiteiten van de NTCV gaan weer hand-in-hand met de (AIVD) Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, zeg maar de Nederlandse geheime dienst. In het zeer recente verleden was onze huidige premier Dick Schoof de baas van beide diensten. Nu wordt ‘t echt interessant, dit tapsysteem, gebruikt door de Nederlandse politie, is volgens NRC al langer ‘n hoofdpijndossier.
Het oude systeem voldeed niet. Daarom werd in 2019 een ander systeem ‘i360’ aangeschaft van een Israëlisch defensiebedrijf Elbit, maar dát kreeg het niet echt ‘aan de gang’. Na upgrades die niet slaagden, werd in het geheim ‘n geheel nieuw systeem aangekocht. Dit had aan de Tweede Kamer gemeld moeten worden, maar ondanks vragen vanuit de Kamer in december 2023, werd ‘t verzwegen en gecommuniceerd als ‘n nieuwe upgrade. Maar ook deze allernieuwste aankoop Reliant X blijkt een miskoop; de problemen daarmee werden ‘verkocht’ als ‘vertraging’ vanwege de Gaza-oorlog.
Saillant aan dit verhaal is dat Israëlisch defensiebedrijf Cognyte de leverancier is, maar bovenal dat dit bedrijf berucht is omdat ‘t ook levert aan regimes die de mensenrechten schenden; zoals Myanmar. Nu krijg ik de indruk dat de mensenrechten in Israël ook niet de allerhoogste prioriteit hebben. Om systemen werkend te krijgen werden de afgelopen jaren vele miljoenen uitgegeven. Wie denkt dat de Gaza-oorlog van invloed is -enig terughoudend effect heeft- op de bestellingen van Nederland in Israël zit er echt naast. Afgelopen jaren werd voor bijna twee miljard euro aan Israëlisch defensiematerieel uitgegeven waarvan de helft ná ‘t begin van de Gaza-oorlog. Alleen al bij Elbit werd sinds 2020 voor 900 miljoen besteld; kosten voor de aankoop van Reliant X vallen onder ‘geheimhouding’. Wordt ongetwijfeld vervolgd!
Seksuele intimidatie of geweld. Met 1,7 miljoen slachtoffers is dat ongeveer 12% van de gehele bevolking; teruggebracht naar specifieke ‘doelgroepen’ kunnen percentages oplopen naar meer dan 30%. Daarnaast werden nog 1,3 miljoen mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Dat alles betekent dat wanneer u zich bevindt in ‘n groepje van zes mensen, één van u de klos is of was! Hoe dan ook, schrikbarende cijfers die aandacht én actie vereisen. Maar, ik vind het opmerkelijk hoge getallen. Bij mij dringt zich nu de vraag op: ‘wat zijn de definities’ voor dit soort geweld?
Als ik tegen mijn volwassen zoon thuis roep: “Hé lul, ruim je rotzooi eens op!”, onder welke categorie valt zoiets? Is dat huiselijk (verbaal) geweld? Is dat seksuele intimidatie? Immers, ik heb wel seksuele terminologie gebezigd. En als hij terugroept: “Hé ouwe zak, nu even dimmen!” Hoe zit dat dan? Als mijn zoon en ik in dat groepje van zes staan verdubbelt dat enge percentage al. Graag meer uitleg – regeringscommissaris – mevrouw Hamer, want het duizelt me.
Nico Ramaer