Veilig op hoogte werken

[partnerbijdrage]

Het gaat in de bouw en bij het doe-het-zelven helaas nogal eens mis als er op een steiger of ladder gewerkt wordt. Mensen belanden met ernstig letsel in het ziekenhuis of komen te overlijden na een val. Gelukkig zijn veel ongevallen te voorkomen door de nodige voorzorgsmaatregelen. In dit artikel geven we een overzicht met de belangrijkste tips voor veiligheid bij het werken op hoogte.

Keuze en montage klimmateriaal
Doe-het-zelvers en professionele vaklui denken nog te vaak dat het allemaal wel meevalt, maar een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Eén keer met zwaar gereedschap een ladder beklimmen is soms net een keer te vaak. Vooral als u op een hogere plek aan het werk bent, kunnen de gevolgen groot zijn als het fout gaat. Het is dus erg belangrijk dat u vooraf goed nadenkt over het gebruik van rolsteigers en ander klimmateriaal bij uw klus: op welke hoogte gaat u aan de slag en hoe lang bent u daar bezig? Het antwoord op deze vragen is bepalend voor uw benodigdheden. Vervolgens is het van levensbelang dat u een steiger in elkaar zet volgens de stappen in de montagehandleiding. En of u nu op een ladder of een vouwsteiger werkt, zorg dat deze stabiel staat.

Inzet materiaal met keurmerk
Voor ieders veiligheid is het essentieel dat u gebruik maakt van ladders en steigers die voldoen aan de eisen die de wet eraan stelt. Let dus op de voorgeschreven keurmerken. In Nederland moeten de materialen voldoen aan de Warenwet en Europese normen, zoals EN 131 voor ladders en trappen en EN 1004 voor rolsteigers. Verder dient u er alert op te zijn dat klimmateriaal onderhevig is aan slijtage. Tevens kunnen er tijdens werkzaamheden en het vervoer beschadigingen optreden. Deze zaken kunnen ertoe leiden dat uw spullen niet meer goed functioneren. De kans op een ongeluk is dan groter. Het is dus van onontbeerlijk dat u de materialen regelmatig controleert. Wat overigens ook helpt bij het voorkomen van ongevallen is de zorg voor een opgeruimd werkoppervlak op een steiger.

Leuningen en valbeveiliging
Op steigers is het werken met een goede omheining noodzakelijk ter preventie van vallen. Het aanbrengen van voorloopleuningen is daarom sinds 2018 voor professionals een verplichting. Veel steigers worden nog steeds alleen met schoren uitgevoerd, maar dit biedt onvoldoende bescherming. Verder kunt u overwegen om valbeveiliging te dragen. Voor vakkrachten is dit bij een werkhoogte van 2,5 meter veelal verplicht. Valbeveiliging bestaat uit een veiligheidsharnas met een haak en een weerhoudingslijn. De harnassen zijn leverbaar in diverse maten en dienen te voldoen aan de Europese norm NEN-EN 365. Ze hebben verstelbare beenlussen en een aanhechtingspunt op de rug en de borst. Degene die het harnas draagt dient de haak met de lijn te koppelen aan de steiger. Mocht deze persoon het evenwicht verliezen, bijvoorbeeld door een struikeling, dan zorgt de valbeveiliging ervoor dat hij niet helemaal naar beneden valt. Om de veiligheid te garanderen is het slim om ieder veiligheidsharnas voor en na gebruik grondig te inspecteren.

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Notificaties aanzetten Ja Nee