Alles wat je bij een erfenis over het kindsdeel moet weten
(RECLAMEBOODSCHAP) Het is een moment in het leven waar op den duur praktisch iedereen mee te maken krijgt: het overlijden van je vader of moeder. Dit is de start van een emotionele periode, waarin er veel op je afkomt. Je moet een begrafenis regelen, rekeningen opzeggen, mensen op de hoogte stellen van het overlijden… Ook is er een erfenis die afgehandeld moet worden. Dit proces is complexer dan het wellicht op het eerste oog lijkt, er doen zich dan ook regelmatig conflicten voor met betrekking tot de verdeling van de erfenis. Je goed voorbereiden op dit proces is belangrijk. Om je hierbij te helpen geeft Amstelveens Nieuwsblad je graag alle informatie over het kindsdeel. Dit is een van de belangrijkste begrippen bij het verdelen van een erfenis. Wat is dit precies, hoe wordt het verdeeld en hoe eis je het op?
Wat houdt het kindsdeel precies in?
Bij een erfenis is vaak sprake van een zogeheten wettelijke verdeling. Deze treedt in werking in het geval we te maken hebben met niet alleen een of meerdere kinderen, maar ook een geregistreerd partner of langstlevende echtgenoot en de erflater niet van de wettelijke verdeling is afgeweken in zijn testament. Het is aan de langstlevende om alle schulden van de nalatenschap te voldoen. Daarnaast erft deze persoon ook alle bezittingen. Echter als kind heb je ook recht op jouw kindsdeel. Dit is een vordering op de echtgenoot die het langst leeft. Dit is geen vordering die je zomaar op mag eisen. Alleen in uitzonderlijke gevallen is hier sprake van. In de regel vind je deze terug in het testament van de overleden ouder, anders in de wetgeving in ons land. De vordering is in ieder geval opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende.
Het verschil tussen kindsdeel en legitieme portie
Naast het kindsdeel kan het ook zijn dat je aanspraak kan maken op de legitieme portie. Dit is een deel van de erfenis waar een kind altijd recht op heeft, ook als dit kind onterfd is. Laten we meteen een misverstand uit de weg helpen: de legitieme portie is niet hetzelfde als het kindsdeel. Het kindsdeel kan jou in het testament namelijk ontzegd worden, maar een legitieme portie niet. Let er hierbij wel op dat het in het geval van een legitieme portie altijd gaat om geld. Kinderen die onterfd zijn mogen zodoende geen aanspraak maken op spullen uit de boedel.
Je kindsdeel opeisen
Een kindsdeel opeisen is niet zomaar mogelijk. Stel dat er nog een ouder in leven is, dan wordt deze door de Nederlandse wet beschermd. Het kan namelijk niet zo zijn dat de ouder in kwestie in de problemen komt doordat zij het kindsdeel aan jou moeten betalen. Het is officieel bepaald dat deze ouder verder moet kunnen leven zonder geldzorgen. Het bedrag waar je recht op hebt, krijg je zodoende dan ook alleen maar in de vorm van een vordering op de langstlevende ouder.