Alles wat je bij een erfenis over het kindsdeel moet weten"> Alles wat je bij een erfenis over het kindsdeel moet weten – RTV Midden Holland
Image for <gwmw style=Alles wat je bij een erfenis over het kindsdeel moet weten" />

Alles wat je bij een erfenis over het kindsdeel moet weten

Wat houdt het kindsdeel precies in?

Bij een erfenis is vaak sprake van een zogeheten wettelijke verdeling. Deze treedt in werking in het geval we te maken hebben met niet alleen een of meerdere kinderen, maar ook een geregistreerd partner of langstlevende echtgenoot en de erflater niet van de wettelijke verdeling is afgeweken in zijn testament. Het is aan de langstlevende om alle schulden van de nalatenschap te voldoen. Daarnaast erft deze persoon ook alle bezittingen. Echter als kind heb je ook recht op jouw kindsdeel. Dit is een vordering op de echtgenoot die het langst leeft. Dit is geen vordering die je zomaar op mag eisen. Alleen in uitzonderlijke gevallen is hier sprake van. In de regel vind je deze terug in het testament van de overleden ouder, anders in de wetgeving in ons land. De vordering is in ieder geval opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende. 

Het verschil tussen kindsdeel en legitieme portie

Je kindsdeel opeisen

Een kindsdeel opeisen is niet zomaar mogelijk. Stel dat er nog een ouder in leven is, dan wordt deze door de Nederlandse wet beschermd. Het kan namelijk niet zo zijn dat de ouder in kwestie in de problemen komt doordat zij het kindsdeel aan jou moeten betalen. Het is officieel bepaald dat deze ouder verder moet kunnen leven zonder geldzorgen. Het bedrag waar je recht op hebt, krijg je zodoende dan ook alleen maar in de vorm van een vordering op de langstlevende ouder.

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee