
Zeldzame albinomol gevangen op golfbaan Kameryck
Op een golfbaan van Buitenplaats Kameryck is vandaag een witte mol gevangen. Dat is bijzonder, want albinomollen komen niet vaak voor. Het ondergrondse zoogdiertje werd gevangen met een mollenklem en leeft niet meer.
“Ik wist wel dat er albinodieren bestaan, maar ik vind dit vrij bijzonder”, zegt Frank Nieuwendijk. Nieuwendijk is werkzaam als sport- en spelbegeleider bij evenementenlocatie Buitenplaats Kameryck. “Omdat we een mini-golfbaan hebben, moeten we regelmatig mollen vangen.” Dat gebeurt met klemmen onder de grond, die een collega van Nieuwendijk plaatst.
Volgens Nieuwendijk maken mollen veel schade en dat is “niet wenselijk” voor de golfbaan. “Ik schat dat we zeven of acht mollen vangen per maand.”
Genetische afwijking
Normaal gesproken is een mol zwart. Albinodieren maken geen pigment aan en zijn daarom wit van kleur. “Het komt inderdaad niet vaak voor, het is een genetische afwijking”, zegt ecoloog Emily Mensink. “Bij mollen heb ik het nog nooit gezien.” Ongeveer 1 procent van de mollen heeft albinisme. De dieren zijn kwetsbaar omdat roofdieren ze makkelijker zien.
Het niet aanmaken van pigment is een erfelijke eigenschap die beide ouders in hun dna moeten hebben. Zonder dat ze zelf albino zijn, kunnen ze dit aan hun nakomelingen doorgeven. Ook het pigment in de ogen ontbreekt, waardoor de ogen van albinodieren meestal rood zijn. Maar dat hoeft niet bij alle albinodieren het geval te zijn omdat er verschillende vormen van albinisme zijn. Of de mol in Kamerik ook rode ogen had heeft Nieuwendijk niet gezien.
Bron RTV Utrecht
Foto: Buitenplaats Kameryck