Woerden wint van Zeist met tegelwippen
Bij het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen 2024 speelde de gemeente Woerden tegen de gemeente Zeist. Woerden bleek de winnaar te zijn. Dankzij de samenwerking van de gemeente met het biodiversiteitsteam Woerden werden dit jaar veel gewipte tegels vervangen door biologisch geteelde inheemse planten. Onder andere bij winkels in de Voorstraat werden tegels weggehaald en geveltuintjes aangelegd.
In Woerden werden 12.273 tegels verwijderd en vervangen door groen. Daarmee overtrof Woerden de score van de gemeente Zeist. RPL Woerden sprak hierover met Floor, beleidsadviseur klimaatbestendig bij de gemeente. Zij vertelde dat vergroenen heel belangrijk is. De gemeente is dankbaar en trots dat zoveel inwoners zich actief hebben ingezet. Dankzij deze inzet heeft de gemeente gewonnen van Zeist.
Venlo landskampioen
Landskampioen NK Tegelwippen is de gemeente Venlo. Daar werden meer dan 400.000 tegels gewipt. Maar eigenlijk wint elke deelnemende gemeente. Door tegels te vervangen voor groen wordt de bebouwing beter bestand tegen klimaatverandering. Insecten en andere dieren gaan zich er beter thuis voelen. En voor mensen is het fijn dat er meer groen te zien is op straat, in hun tuin of op hun balkon. Dat kan ook bijdragen tot meer koelte op warme dagen.
Bij het kampioenschap werd ook gekeken naar het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners. In Woerden waren dat er 235, in Zeist 104.
In Venlo werden per 1000 inwoners meer dan 4000 tegels gewipt. Dat wil zeggen dat in Venlo elke inwoner gemiddeld 4 tegels weghaalde. Daar hebben niet alleen bewoners hun tuin vergroend, de gemeente Venlo heeft ook de openbare ruimte ontsteend. Ook hebben de scholen groenblauwe schoolpleinen aangelegd.
Ook de gemeente Woerden heeft veel gewipt in de openbare ruimte.
Biodiversiteitsteam en andere samenwerkingen
De gemeente Woerden doet elk jaar mee met het NK Tegelwippen en werkt daarbij samen met andere organisaties. Zo heeft dit jaar ook het biodiversiteitsteam van Woerden meegeholpen. Een van de oprichters van dat team, Astrid Somers, vertelt aan RPL Woerden dat zij vooral blij is dat dit jaar veel van de tegels vervangen werden door biologisch geteelde inheemse planten. De gemeente Woerden was het met het biodiversiteitsteam eens dat dit beter is voor de insecten en voor de biodiversiteit. De planten werden gratis uitgedeeld aan iedereen die een foto kon laten zien van de situatie voor en na het wippen van de tegels.
De gemeente Woerden heeft alle planten betaald en heeft zelf ook de nodige tegels verwijderd. Astrid vertelt dat zij de vele honderden gifvrije planten zelf heeft opgehaald bij een kweker in Kortenhoef. Zij bracht ze naar de binnenstad en naar de Welkoop. Dit bedrijf stelde ruimte ter beschikking voor de actie. Ook bij de Bosrand konden gratis plantjes worden opgehaald.
De gemeente Woerden werkte dit jaar ook samen met Cazas Wonen. Deze organisatie heeft samen met de huurders de woonomgeving vergroend. Dat gebeurde vooral in het Staatsliedenkwartier. Daarnaast hebben medewerkers van de afdeling Afval en Reiniging van de gemeente tijdens het NK Tegelwippen met een Tegeltaxi gereden. De gewipte tegels werden een keer in de twee weken gratis opgehaald. Volgens Floor is veel gebruik gemaakt van de Tegeltaxi. Aanmelden kon via de app die ook gebruikt wordt voor het laten ophalen van grofvuil.
Geveltuintjes in Voorstraat en Rijnstraat
Astrid Somers is blij met de geveltuintjes die aangelegd zijn in de Rijnstraat en in de Voorstraat. De gemeente hield daar een speciale geveltuinactie. Onder andere bij Mini & Me is een geveltuintje verschenen. Eigenaresse Britta vertelt aan RPL Woerden dat ze het een leuk initiatief vindt waar ze graag aan meedoet. Het is nu herfst, en ze hoopt dat de planten in het voorjaar weer mooi gaan bloeien. Wat haar betreft hadden er in de Voorstraat wel meer geveltuintjes mogen komen, maar niet alle verhuurders van de winkelpanden blijken er toestemming voor te geven. Er zijn in de twee winkelstraten ongeveer veertien geveltuintjes bijgekomen.
Gifvrije planten
Het biodiversiteitsteam gaat zich de komende tijd verder inzetten voor gifvrije planten. Tuincoaches van het team gaan de mensen daarbij helpen. Het is verder ook de bedoeling dat mensen in eigen tuin, op eigen balkon, voor hun eigen gevel of in hun eigen buurt iets gaan doen aan de biodiversiteit. Wie daarvoor belangstelling heeft, is elke woensdag van 10:00 tot 15:00 uur welkom op het spreekuur in de Duurzaamheidswinkel in de Voorstraat.
Vooruitblik naar 2025
De gemeente Woerden gaat volgend jaar weer meedoen aan het NK Tegelwippen. Misschien weer tegen de gemeente Zeist, maar meedoen in een pool met meerdere gemeentes is ook mogelijk. De gemeente wil in 2025 een hogere score halen dan in 2024, door nog meer samen te werken met anderen. Woerden gaat zich daarbij vooral richten op locaties waar wateroverlast kan optreden. Vergroenen kan daartegen helpen, hoewel er soms ook grotere ingrepen nodig zijn. “Maar ieder aangelegd geveltuintje helpt bij het bestrijden van wateroverlast, aldus Floor”. Zij hoopt dat volgend jaar de inwoners van Woerden ook zelf met ideeën voor vergroening komen. In elk geval gaat vanaf maart 2025 de Tegeltaxi weer rijden.
Astrid Somers hoopt dat volgend jaar de actie opnieuw met gifvrije en voornamelijk inheemse planten zal plaatsvinden en dat er daarbij opnieuw een goede samenwerking met de gemeente Woerden zal zijn.
© Foto’s: Logo: Tegelwippen.nl,
Tegeltaxi: gemeente Woerden,
Tegeltuintje Voorstraat: Elly Waterman,