Woerden onderzoekt lokaal gebruik “pluk-ze” geld
Zou het in Woerden mogelijk zijn om het geld dat de politie heeft afgepakt van criminelen te besteden in de lokale woonomgeving? Kan dat “pluk-ze” geld ten goede komen aan inwoners van Woerden die last hebben gehad van die criminelen? In Schiedam wordt een proef gedaan of dit mogelijk is. Raadslid Rumo van Aalst (CDA) is enthousiast over de aanpak in Schiedam en vraagt zich af of dit ook in Woerden zou kunnen.
Van Aalst vertelt aan RPL Woerden: “In Woerden zijn best veel drugsgerelateerde panden. Als die worden aangetroffen wordt het geld en ook de goederen in beslag genomen.” Van Aalst schat dat het in Woerden gaat om rond de tien panden per jaar. Het geld dat van de criminelen wordt afgenomen zou gebruikt kunnen worden voor verbeteringen van de wijk of het dorp waarin het pand stond. Hij denkt daarbij aan een nieuw verenigingsgebouw, aan een voetbalkooi of een speeltuin.
Proefproject Schiedam
Het project in Schiedam is een initiatief van het vorige kabinet. Het plan was in het coalitieakkoord opgenomen en gericht op probleemwijken. Van Aalst: “In Woerden hebben we gelukkig niet zulke probleemwijken als in Schiedam. Het is logisch dat er op zulke plekken begonnen wordt met deze proef.” Als de proef in Schiedam succesvol is, zou het mooi zijn om de aanpak ook in andere gemeenten door te voeren, en dan uiteraard ook in Woerden.
Ook burgemeester Molkenboer vindt het een mooi initiatief. Dit antwoordde hij op vragen hierover van de CDA-fractie van de Woerdense gemeenteraad. Het college van Burgemeester en Wethouders gaat samen met de partners zoals de politie de juridische, organisatorische en financiële aspecten van de aanpak onderzoeken.
Maatschappelijk Herbestemmen
Het proefproject in Schiedam loopt sinds februari 2023. Het project heeft de naam “Maatschappelijk Herbestemmen” (MaHer). Geld dat wordt afgepakt van criminelen wordt teruggeven aan de samenleving. Het geld wordt gestopt in de wijk die het meest heeft geleden onder criminaliteit. In Schiedam is het project gericht op de wijk De Gorzen, een volkswijk uit het begin van de twintigste eeuw. Momenteel wordt daar met het voormalige criminele geld een gebouw ingericht als leerwerkplaats voor jongeren. In Schiedam gaat het tot nu toe om een enkel proefproject. De conclusies zijn nog niet bekend. Volgens een woordvoerder van de gemeente Schiedam staat het project eigenlijk nog in de kinderschoenen.
Normaliter komt het “pluk-ze” geld terecht bij het Openbaar Ministerie en uiteindelijk in de staatskas. Dat wil zeggen, na aftrek van de kosten die gemaakt moeten worden om de afgenomen panden weer geschikt te maken voor gebruik zodat ze verkocht kunnen worden. De panden kunnen namelijk gebruikt zijn voor het kweken van hennep of voor de productie van drugs. Over heel Nederland bedroeg de opbrengst van “pluk-ze” 9 miljoen euro over de periode van 2016 tot en met 2021. Om hoeveel geld het in Woerden gaat is op dit moment niet bekend.
Ook is niet bekend hoe het huidige kabinet tegenover dit project staat. De wijk in Schiedam is opgenomen in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Mogelijk wordt komende Prinsjesdag duidelijk in hoeverre de uitbreiding van de aanpak op de landelijke begroting staat.
Foto: © Paul van den Dungen