Image for Winkelbrand H.B. Nederburghplein Bergambacht

Winkelbrand H.B. Nederburghplein Bergambacht

BERGAMBACHT – Hulpdiensten moesten maandag volop aan de bak in Bergambacht. In een filiaal van Kruidvat aan het H.B. Nederburghplein stond een kassa in brand, wat voor enorme schade heeft gezorgd. Tegelijkertijd ontplofte er verderop in de straat een meterkast, net als een fietsaccu die aan een oplader lag. ‘Door adequaat handelen van het personeel is een grote brand voorkomen’, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het is maandag even na 8.30 uur als het personeel van drogisterij Kruidvat in de winkel aan het opstarten is voor een nieuwe dag. Er breekt opeens brand uit in de kassa, waar veel zwarte rook bij vrijkomt. Medewerkers twijfelen geen moment, beginnen een bluspoging en doen de voordeur dicht.

Daardoor kan er geen extra zuurstof bij de brandhaard komen en weten zij een grote, uitslaande brand te voorkomen, aldus Veiligheidsregio Hollands-Midden. ‘Petje af voor het personeel van de winkel. Zonder hun adequate handelen had het erger kunnen aflopen’, aldus de brandweerwoordvoerder. ‘Als zij een half uur later in de winkel waren geweest, had je misschien een grote brand gehad.’

Twee ontploffingen

Daar blijft het niet bij. Tegelijkertijd met de brand in de drogisterij, ontploft er een meterkast verderop in de straat. En op weer een ander adres knalt een fietsaccu uit elkaar, terwijl deze aan de oplader ligt. ‘Ook is bij een aantal adressen de stoppen doorgeslagen.’

Een woordvoerder van Stedin laat weten dat er maandagochtend werkzaamheden in en rond de Hoofdstraat werden verricht. ‘Daarbij wordt de stroom eraf gehaald, maar is er ook een transformatorhuisje kapot gegaan. Wij zijn nog aan het uitzoeken wat daar precies is gebeurd.’

Door het defect kwam er niet de gebruikelijke 230 volt aan netspanning op het netwerk te liggen, maar ontstond een piek van 400 volt. ‘Dan kunnen apparaten stuk gaan, en ik begrijp dat het bij Kruidvat goed mis was’, gaat de woordvoerder verder. 

‘Dit was geen fijne start van de maandagochtend, de schrik zat er ongetwijfeld goed in’, aldus de zegsman van Stedin. Op dit moment kampen 290 adressen in Bergambacht met een stroomstoring.

Extra mensen in touw

Vanuit Stedin zijn extra mensen opgetrommeld om langs getroffen (winkel)adressen te gaan om eventuele schade te inventariseren. De netbeheerder weet nog niet wanneer wanneer de problemen verholpen zijn.

Tekst: Omroep West

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee