Image for Weinig kritische vragen over noodzaak variantenstudie ontsluitingsweg Reeuwijk-Dorp

Weinig kritische vragen over noodzaak variantenstudie ontsluitingsweg Reeuwijk-Dorp

Om de Brugweg in Waddinxveen te ontlasten van verkeer dat van en naar Reeuwijk-Dorp rijdt, moet er volgens het onderzoek van Royal HasKoning DHV (RHDHV)  in Reeuwijk-Dorp een ontsluitingsweg door de polder worden aangelegd. Er zijn drie opties: ontsluiting van de Reewal via de Nieuwdorperweg, ontsluiting Reeuwijkse Randweg via de Baarsjeskade of ontsluiting van de Reewal via de N207.

Variantenstudie 156.000 euro
Wat de meest realistische optie is moet onderzocht worden met behulp van een variantenstudie die 156.000 euro gaat kosten. Dat vertelde Rick Luimes van RHDHV tijdens een presentatie van het rapport op 13 juni j.l. in de raadszaal van Bodegraven-Reeuwijk. De kosten worden verdeeld over beide gemeentes en over twee jaar, zodat het in 2024 en 2025 per gemeente 39.000 euro kost.

Inwoners Reeuwijk-Dorp vragen zich af hoe groot het probleem is
Behalve het comité Brugweg-Zwarteweg, zijn alle betrokken bewonerscomités tegen een nieuwe weg door de polder. Dorpsteam Reeuwijk-Dorp (Maria Dorresteijn en Jorinda van der Werf) hebben uitgebreid onderzoek naar de feiten gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat het aantal verkeersbewegingen en ongevallen op de Brugweg is afgenomen. Ze vragen zich af of de beleving van onveiligheid van de inwoners aan de Brugweg niet subjectief is. Comité Bloemendaalsweg (Martin van Dijk) schrijft dat de gemeenteraden het geld voor de ontsluitingsweg in Reeuwijk-Dorp beter kunnen reserveren voor de realisatie van de Bodegravenboog N11/N12.

Tijdens de presentatie werd nauwelijks ingegaan op de conclusie van het rapport ‘Verder met dossier Brugweg’ van het Dorpsteam. De nuloptie, geen ontsluitingsweg, is opgenomen als vierde optie, voor het geval de drie andere opties niet realistisch blijken te zijn.

Vragen en antwoorden over de nuloptie
Peter Besuijen, raadslid Waddinxveen, vroeg waarom de nuloptie niet als eerste wordt onderzocht. Rick Luimes (RHDHV) antwoordde dat de nuloptie de problematiek niet volledig zal oplossen. Raadslid Bastienne Prins uit Waddinxveen vroeg wat er met de stukken van de bewonerscomités is gedaan. Het antwoord van Robert Bruin (RHDHV) was dat de stukken zijn besproken en hebben geleid tot een vierde variant, de nuloptie. Maar het plan van aanpak voor het variantenonderzoek is er niet door gewijzigd.

Op de vragen van Rob Jongkind, raadslid Waddinxveen, werd geantwoord door Rick Luimes dat de keuze is gemaakt voor de drie varianten omdat ze een hoog oplossend vermogen hebben. Op basis van modellen wordt berekend of de nieuwe weg nieuw verkeer aantrekt. Maatregelen die genomen kunnen worden bij de nuloptie zijn bijvoorbeeld een bepaald soort voertuigen of een rijrichting te verbieden. Henk van der Smit, raadslid Bodegraven-Reeuwijk, vroeg zich af wat de gevolgen zijn voor agrarisch grondgebruik en de economische gevolgen. Het antwoord was dat het wordt meegenomen in eigendomssituaties. De nuloptie betekent dat er geen nieuwe infrastructuur wordt aangelegd maar niet dat er geen quick wins worden uitgevoerd. Dat kan gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van de weg voor landbouwverkeer.

Ook andere raadsleden stelden vragen. De vergadering is hier terug te zien.

Zon en wolken

De komende dagen wordt het beter weer met meer zon en hogere temperaturen maar optimaal zomerweer zit er nog niet in.

In de ochtend trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 19°C.

In de middag is er steeds meer ruimte voor de zon en op het eind van de dag en in de avond is het zonnig weer. De zwakke wind is west tot noordwest. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht brede opklaringen maar ook kans op mist. De temperatuur zakt naar 12°C.

Donderdag een zelfde soort weer als vandaag. In de ochtend wolkenvelden en opklaringen. In de middag meer zon en tegen de avond zonnig weer. De wind wordt zuid en de thermometer geeft een zomerse waarde van 25°C aan.

Foto: Leo Petersen Ondanks de natte grond

Live TV

Notificaties aanzetten Ja Nee