Image for Voedselbank zoekt vaker naar klanten dan naar voedsel

Voedselbank zoekt vaker naar klanten dan naar voedsel

Waar ze bij de voedselbank in Montfoort normaal gesproken bezig zijn met het werven van fondsen en het zoeken naar eten, wordt er nu vooral gezocht naar klanten. Voorzitter Leo Hammendorp spreekt van een ‘omgekeerde wereld’. Om meer mensen te helpen, werkt de voedselbank nu samen met andere welzijnsorganisaties in de stad in de hoop het tij te keren.

“Het is jammer dat er zo weinig mensen komen,” zegt Hammendorp. “Niet voor ons. Maar voor die mensen die hier gratis eten mogen halen en daarmee hun leven een stukje eenvoudiger kunnen maken. Ze krijgen dan wat meer ruimte om te werken aan de echte problemen die erachter zitten.”

Zo zien de landelijke cijfers eruit…

Volgens de meest recente cijfers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat data verzamelt over de Nederlandse samenleving, moest in 2022 zo’n 4,4 procent van alle Nederlandse huishoudens rondkomen van een laag inkomen. Die huishoudens hebben veel kans in aanmerking te komen voor de voedselbank.

Het was een sterke afname ten opzichte van het jaar ervoor, toen 6,3 procent van de huishoudens een laag inkomen had. De daling is te verklaren door de energietoeslagen en het prijsplafond. Mensen houden daardoor meer geld over.

Voedselbank Nederland ziet ook dat minder mensen hulp zoeken. Daarom wil het met behulp van data-analyse meer mensen gaan bereiken, schrijft de NOS. De organisatie heeft een data-dashboard ontwikkeld waarmee je snel kan zien wat een wijk nodig heeft als het om dagelijkse boodschappen gaat die de bewoners zelf niet kunnen betalen.

…en dit is het Montfoortse plaatje

Passen we de som uit 2022 toe op Montfoort dan kom je uit op, om en nabij, 615 mensen die mogelijk in aanmerking komen voor de voedselbank. In Montfoort maken op dit moment 65 mensen gebruik van de voedselbank, zo’n tien procent van de mensen met een laag inkomen. Dat terwijl landelijk gezien zo’n twintig procent van de mensen met een laag inkomen gebruik maakt van de voedselbank.

Schaamte en trots

Montfoort blijft achter op het gemiddelde, maar hoe kan dat? Schaamte wordt vaak genoemd en dat herkent Hammendorp ook. “Een voorbeeld is dat we weten van een jongen die van veertig euro per week rond moet komen. Hij komt echt niet en dat is dan gebaseerd op schaamte en trots. Zonde, want we kunnen zijn leven aangenamer maken. En ik denk dat als je naar de omgeving kijkt dat de sociale acceptatie om naar de voedselbank te gaan groter is dan de meeste mensen denken.”

Midden in het centrum

De locatie van de voedselbank in Montfoort zou ook weleens een rol kunnen spelen. Het pand ligt aan de Hofstraat, midden in het centrum. Het gebouw heeft ook maar één deur met erachter maar één bestemming: de voedselbank. Er is geen twijfel over mogelijk dat degene die door die deur loopt de voedselbank bezoekt.

Verhuizen is op dit moment nog geen optie, zegt Hammendorp. “Er wordt weleens gedacht aan een andere locatie en misschien helpt dat een beetje. Maar we hebben net het een en ander opgeknapt.”

In Langbroek, een dorp met 2071 inwoners, zit ook een voedselbank in een wijk omgeven met huizen. Zij herkennen het verhaal en hebben ook duidelijk minder cliënten. Ed van Proosdij van de voedselbank wijt dat niet aan schaamte om binnen te komen in hun pand. Maar aan de verhoging van de toeslagen, waardoor grotere huishoudens het financieel beter hebben. Hij merkt op dat met name een- en tweepersoonshuishoudens het zwaar hebben. “Nu hebben we weinig mensen maar dat kan in september weer anders zijn,” zegt van Proosdij.

Samenwerking zoeken

In Montfoort wordt inmiddels de samenwerking gezocht met andere welzijnsorganisaties om meer klanten te werven. Zoals met Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort (SWOM). Zij attenderen mensen nu actiever op het bestaan van de voedselbank. Er wordt ook samengewerkt met het Doe Mee Huis en met Vluchtelingenwerk. Recent heeft een aantal organisaties samen een kookcursus georganiseerd. Hammendorp hoopt dat dit helpt om mensen te trekken. “We hebben het voedsel en het kan je echt helpen om bijvoorbeeld je financiën te repareren. We helpen je er graag bij, daar zijn we voor.”

Iedereen die aanklopt bij de voedselbank in Montfoort wordt geholpen, sowieso de eerste drie maanden. Daarna wordt er gericht gekeken naar je financiële plaatje. Al je inkomsten worden opgeteld en daarna worden vaste kosten (huur, energie, sport, etc.) van die inkomsten afgetrokken. Na het aftrekken van de vaste kosten blijft er een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dat bedrag lager of iets hoger dan het zogeheten ‘normbedrag’, dan krijg je hulp.

Leo Hammendorp: “Het is niet zo dat mensen die meer verdienen buiten de boot vallen. Als je tweeduizend euro verdient maar je hebt een hoge huur, misschien nog schulden en een hoge energierekening. Dan kan het best zijn dat je toch ondersteuning krijgt. We kijken echt naar wat je overhoudt in je portemonnee.”

Video

Weerbericht

Zon en wolken

De komende dagen wordt het beter weer met meer zon en hogere temperaturen maar optimaal zomerweer zit er nog niet in.

In de ochtend trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 19°C.

In de middag is er steeds meer ruimte voor de zon en op het eind van de dag en in de avond is het zonnig weer. De zwakke wind is west tot noordwest. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht brede opklaringen maar ook kans op mist. De temperatuur zakt naar 12°C.

Donderdag een zelfde soort weer als vandaag. In de ochtend wolkenvelden en opklaringen. In de middag meer zon en tegen de avond zonnig weer. De wind wordt zuid en de thermometer geeft een zomerse waarde van 25°C aan.

Foto: Leo Petersen Ondanks de natte grond

Notificaties aanzetten Ja Nee