Image for Visie op openbare verlichting van gemeente

Visie op openbare verlichting van gemeente

De gemeente Woerden heeft de raad geïnformeerd over hun plannen voor openbare verlichting in de gemeente Woerden.

De gemeente wil onderzoeken of er minder lantaarnpalen nodig zijn. Een alternatief voor dit kunstlicht kan reflectietechnieken zijn. Zo willen ze de lichtvervuiling verminderen en willen ze het principe aanhouden van ‘niet verlichten tenzij’. Ook is het plan om natuurvriendelijke verlichtingsvormen te plaatsen voor de plekken waar dit gewenst is. Zo houden ze rekening met de ecologie. Hiervoor gaan ze gebieden kenmerken om rekening te houden met de omgeving. Bijvoorbeeld ‘woongebied’ of ‘bedrijventerrein’. Met deze ingrepen willen ze energie besparen en de kosten lager houden.

De gemeente vindt het wel belangrijk dat de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft. Fietsers en voetgangers moeten goed beschermd zijn. Sociale veiligheid moet niet verminderd worden door het verduisteren van licht. De gemeente wil bij inwoners en betrokken partijen bewustwording creëren om minder te verlichten.

Het beleidsplan openbare verlichting voor de gemeente Woerden zou in de raadsvergadering van 11 juli 2024 worden behandeld. Dit gaan ze niet halen. Daarom presenteren ze het nieuwe beleidsplan openbare verlichting voor gemeente Woerden op de raadsvergadering van 10 oktober 2024.

Eerder sprak RPL al met wethouder Roy Luca over de openbare verlichting:

Video

Weerbericht

Zon en wolken

Geleidelijk aan worden de dagen zonniger en warmer. Gisteren werd er al een begin mee gemaakt.

De vroege ochtend begint met nevel en verder een mix van wolken en zonnige momenten. Er staat weinig wind en de thermometer geeft 20°C aan.

In de middag zon en wolken en in de avond zonnig weer. De zwakke wind is noordwest tot noord. Het kwik loopt op naar 25°C.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 15°C.

Vrijdag vrij zonnig weer. Bij een zwakke zuidoosten wind wordt de temperatuur 28°C.

Foto: Het Groen hart Eerst nevel

Notificaties aanzetten Ja Nee