Image for Verkeersoverlast Berkenlaan blijft voorlopig

Verkeersoverlast Berkenlaan blijft voorlopig

Voorlopig komt er geen oplossing voor de verkeersoverlast op de Berkenlaan in Kamerik. Inwonersbelangen en CU-SGP willen dat deze straat wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Donderdagavond 20 juni is hun voorstel besproken in de raadszaal van de gemeente Woerden.

Twee bewoners, de heer de Hoog en mevrouw Rossewij, gaven een toelichting op de situatie. Zij vinden de situatie gevaarlijk. De straat is smal en automobilisten moeten op elkaar wachten. Hierdoor letten zij niet op het andere verkeer. Met name fietsers kunnen in de knel komen.

De wethouder en de meeste andere partijen in de gemeenteraad bleken geen voorstander te zijn van het afsluiten van de weg. Inwonersbelangen en CU-SGP gaan nadenken of ze nog een motie gaan indienen om toch op korte termijn maatregelen te treffen.

Berkenlaan Kamerik (groen) en doorgaande route langs Beukenlaan (rood)

Doodlopende weg

Oorspronkelijk was de Berkenlaan een doodlopende weg. In 2006 werd de weg doorgetrokken en werd deze ook gebruikt voor doorgaand verkeer naar het centrum van Kamerik. De insprekers willen het liefst dat de Berkenlaan weer een doodlopende weg zal worden. Zij willen dat het doorgaand verkeer vanuit Woerden de route neemt langs de Beukenlaan. De route langs de Beukenlaan is 160 meter langer, maar langs die weg mag wel harder worden gereden, namelijk 50 km/uur. De Berkenlaan is een 30 km/uur zone. Volgens de insprekers houden veel automobilisten zich niet aan deze snelheid en wordt de straat ook gebruikt door tractoren (zie foto bovenaan, gemaakt door mw. Rossewij of dhr. de Hoog).

Geen breed draagvlak

Wethouder Luca vertelde op de politieke avond van de gemeenteraad dat er eerder al gesprekken zijn gevoerd over de situatie in Kamerik. Onder andere is gesproken met het Dorpsplatform. Er bleek geen breed draagvlak te zijn voor het afsluiten van de Berkenlaan. Als reden daarvan wordt genoemd dat door een afsluiting van de Berkenlaan het verkeer een andere route gaat nemen en de overlast naar elders wordt verplaatst. Volgens de wethouder is op grond van tellingen de verkeersintensiteit in de straat lager dan de norm voor dit soort lokale wegen.

De komende tijd wordt gewerkt aan het verbeteren van de verkeerssituatie in Kamerik. Er worden meer straten ingericht als zone waar maximaal 30 km/uur mag worden gereden. De bocht bij de Berkenlaan wordt aangepast. Wethouder Luca zegt wel toe dat als de Berkenlaan op de langere termijn toe is aan groot onderhoud, de straat anders kan worden ingericht, bijvoorbeeld met klinkers op de delen waar nu asfalt ligt.

Meer lezen

Klik hier voor alle informatie op de website van de gemeenteraad.

Video

Weerbericht

Zon en wolken

De komende dagen wordt het beter weer met meer zon en hogere temperaturen maar optimaal zomerweer zit er nog niet in.

In de ochtend trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 19°C.

In de middag is er steeds meer ruimte voor de zon en op het eind van de dag en in de avond is het zonnig weer. De zwakke wind is west tot noordwest. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht brede opklaringen maar ook kans op mist. De temperatuur zakt naar 12°C.

Donderdag een zelfde soort weer als vandaag. In de ochtend wolkenvelden en opklaringen. In de middag meer zon en tegen de avond zonnig weer. De wind wordt zuid en de thermometer geeft een zomerse waarde van 25°C aan.

Foto: Leo Petersen Ondanks de natte grond

Notificaties aanzetten Ja Nee