Image for Vaccinatiegraad loopt ernstig terug

Vaccinatiegraad loopt ernstig terug

Wethouder Mariëtte Pennarts van volksgezondheid constateert op basis van gegevens van de GGD dat de vaccinatiegraad in de provincie Utrecht ernstig terugloopt. Zij vertelde hierover op een bijeenkomst van leden van de gemeenteraad van Woerden op 30 mei. De GGD heeft gegevens van vier vaccinaties bij kinderen. Het gaat onder andere om polio, kinkhoest en hersenvliesontsteking. Voor alle vier vaccinaties geldt dat de vaccinatiegraad onder de minimale gewenste waarde is gezakt. Kennelijk beslist een groeiend aantal ouders hun kinderen niet te laten inenten tegen deze ziekten.

Volgens Pennarts komt de daling van de vaccinatiegraad niet alleen door de geloofsovertuiging van mensen. Het komt ook door achterdocht van mensen richting de overheid. Er loopt momenteel een pilot binnen de provincie Utrecht bij een aantal gemeenten om te kijken of er iets valt te doen aan de overtuigingen van mensen in relatie tot de vaccinatie van hun kinderen. Het is echter volgens Pennarts een heel hardnekkig probleem.

In het algemeen wil Pennarts sterk inzetten op preventie. Met name de GGD heeft daar een belangrijke rol in, niet alleen in de jeugdzorg, maar ook daarbuiten.

Betekenis van de vier vaccinaties in de grafiek bij dit artikel:

  • BMR – Bof, mazelen, rode hond;
  • DKTP – Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis
  • MenACWY – meningokokkenbacteriën, typen A, C, W en Y tegen hersenvliesontsteking
  • DTP – Difterie, Tetanus en Poliomyelitis

Video

Weerbericht

Vrij zonnig weer

Zondag deed zijn naam eer aan. En de temperatuur was prettig. We blijven nog een poosje van dit zomerweer genieten.

Deze maandagochtend begint met nevel maar al snel krijgt de zon de overhand. Er staat maar weinig wind en de temperatuur loopt al snel op naar 20°C.

In de middag en avond veel zon en enkele stapelwolken. De zwakke wind waait uit het noordoosten. De thermometer geeft 24°C aan.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 14°C.

Dinsdag krijgen we een zonnige en warme zomerdag. De zwakke wind zit in de oosthoek. Het kwik loopt op naar 27°*.

Foto: Tonnie Morsink Na de nevel zonnig