Image for Twijfel of loswal de oplossing is om zwaar verkeer uit plassengebied te weren

Twijfel of loswal de oplossing is om zwaar verkeer uit plassengebied te weren

Al sinds 2019 wordt gezocht naar een geschikte locatie voor een loswal ergens langs de Reeuwijkse plassen, om bouwtransport in het plassengebied over water mogelijk te maken. Transport over water is noodzakelijk om te voorkomen dat de smalle wegen kapotgereden worden en het is ook noodzakelijk voor de veiligheid van de overige verkeersdeelnemers. Uiteindelijk bleek de minst slechte plek voor een loswal langs de Breevaart, ter hoogte van Zoutmansweg 88. Om de loswal mogelijk te maken moet de bestemming van de Breevaart omgezet worden van water naar verkeer. In de raadsvergadering van woensdag 24 april staat het bestemmingsplan Breevaart als bespreekstuk op de agenda.

Alleen PvdA en D66 zijn voor de wijziging van het bestemmingsplan, de andere fracties twijfelen nog of zijn tegen. Door de loswal ontstaat een onveilige verkeerssituatie op de Zoutmansweg die beperkt wordt door het instellen van tijdsloten en verkeersregelaars. Om de overlast voor omwonenden te beperken, mag de loswal maar 80x per jaar gebruikt worden.

Volgens wethouder Robin Kersbergen kunnen er geen ontheffingen voor zwaar verkeer in het plassengebied geweigerd worden als er geen alternatief transport mogelijk is. Door de loswal kan het zwaar transport volgens hem met de helft worden teruggebracht. ‘De gemeenteraad heeft destijds zelf aan het college gevraagd om een loswal te realiseren en er zijn al heel veel kosten gemaakt tijdens de voorbereiding van het plan’: zei wethouder Dirk-Jan Knol in de commissie Ruimte van 17 april j.l.

Zonnig zomerweer

Deze dinsdag is het zonnig en warmt het snel op bij een heldere hemel.

In de ochtend zonnig en onbewolkt weer. Er staat nauwelijks wind en de thermometer geeft 23°C aan.

In de middag zonnig weer en enkele stapelwolken. De zwakke wind is noordoost. Het kwik loop op naar een zomerse waarde van 27°C.

De nacht verloopt helder. Het is met 17°C als minimum een zwoele nacht.

Woensdag eveneens een zonnige en warme zomerdag. De wind zit in de oosthoek. Met 28°C gaan we richting tropische waarde.

Foto: Tonnie Morsink Heldere nacht

De Agenda

wo
05
jun
vr
21
jun
Bodegraven
za
22
jun
ma
24
jun
do
27
jun