Image for Themabijeenkomst herinrichting Plasweg

Themabijeenkomst herinrichting Plasweg

Tijdens de themabijeenkomst op het gemeentehuis is donderdagavond 4 juli 2024 de raad op de hoogte gesteld van de voortgang rondom de herinrichting van de Plasweg. De Plasweg is een 19e eeuwse cultuurhistorische weg die past in de poldersfeer door de mooie laanbeplanting, sloten en tweezijdige bewoning. Bomenkap, sluipverkeer en achterstallig onderhoud vormen een bedreiging voor het behoud van deze weg. Begin 2023 heeft het college daarom een Plan van aanpak vastgesteld om te komen tot een toekomstbestendige inrichting van de Plasweg. De projectgroep heeft de voortgang van het project gepresenteerd aan de raad met daarbij het voorlopige ontwerp en de verwachte planning.

De woordvoerder van de bewonersgroep heeft ook een presentatie gegeven waar vooral de nadruk ligt op het behouden van de huidige poldersfeer. Waarbij de laanbeplanting, de sloten aan beide kanten, het dijklichaam en de smalle asfaltweg beeldbepalend zijn en moeten blijven.

In het voorlopig ontwerp staat dat de helft van de bomen (met een verwachte levensduur van minder dan 5 jaar) gekapt moeten worden in verband met essentaksterfte en zwamaantastingen. En nog 18 gezonde bomen. De bewoners groep heeft een adviseur van de Bomenstichting een inspectie laten doen waarbij de conclusie was dat veel van deze bomen nog een langere levensduur hebben en nog lang niet gekapt hoeven te worden. Om het interpretatieverschil tussen de adviseurs van de Bomenwacht en de Bomenstichting omtrent de levensverwachting van de bomen op te helderen zal er op 3 september 2024 een gezamenlijk schouw gedaan worden. Het doel van deze gezamenlijke schouw is om overeenstemming te krijgen over welke bomen er uiteindelijk gekapt moeten worden.

Vanuit de raad werden veel vragen gesteld na de presentatie van het voorlopige ontwerp. Zo heeft de mevrouw Schepers- van der Rest van de VVD gevraagd waarom er geen symmetrie zit met betrekking tot de bomen aan beide zijde. Dit heeft vooral te maken met de kabels en leidingen naast de weg waardoor er niet aan beide zijde van de Plasweg dezelfde beplanting kan komen. De heer Jongkind van de VVD heeft uitleg gevraagd over waarom er gekozen wordt voor een wegdek met street print. De belangrijkste reden is dat het past bij de 30 km inrichting en het een mooie uitstraling geeft. Mevrouw Vink van de WeWa geeft aan dat door de zeven verschillende soorten bomen die in het ontwerp staan de identiteit van de Plasweg zal veranderen en dat de laanstructuur weg zal zijn. De gemeente geeft aan dat naar het assortiment bomen nog gekeken moet worden. De zeven soorten die in het voorlopig ontwerp staan kunnen nog aangepast worden en er zal nog gekeken worden naar welke mogelijkheden er nog meer zijn. De heer Verweij van het CDA geeft aan dat de street print voor fietsers en wielrenners niet ideaal is en dat als de Plasweg een fietsvriendelijke weg moet worden een glad wegoppervlak misschien beter zou zijn. De gemeente geeft hierbij aan dat de street print ook wordt toegepast op fietsstraten dus zeker wel geschikt is voor fietsers. De heer Wittenberg van D66 vraagt zich af waarom er in het plan 18 gezonde bomen gekapt moeten worden maar dit heeft te maken met het, op sommige stukken, verbreden van het wegdek. Ook is er wat discussie over de grastegels aan beide zijde naast het wegdek. Dit omdat het voor fietsers en wandelaars niet prettig is en veel omwonende hebben aangegeven bang te zijn voor geluidsoverlast als er over heen gereden wordt. Ook hier zal nog naar gekeken worden voordat het definitieve ontwerp gemaakt wordt.

Na de zomer zal het definitieve ontwerp uitgewerkt gaan worden en naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2025 de raad een besluit nemen over de herinrichting van de Plasweg. Het is de bedoeling dat in het derde kwartaal van 2025 gestart kan worden met de realisatie van dit project.

Weerbericht

Wolken en zon

Het aller aardigste zomer weer houdt nog even aan. Wolken, zonnige momenten en een prima temperatuur. Alleen vrijdag deels nat.

Deze woensdagochtend is er veel ruimte voor de zon. De zwakke wind is noordwest en de temperatuur 19°C.

In de middag en avond zonnig weer. De zwakke wind waait uit het noordwesten. Het kwik loopt op naar 22°C.

De nacht levert helder weer op bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Donderdag ochtend en middag een mix van wolken en flinke opklaringen maar in de avond trekt de hemel dicht. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 24°C aan

In de nacht is het bewolkt en valt er lichte regen. Met 17°C is het een zwoele nacht.

Vrijdag veel bewolking en in de ochtend en deel van de middag soms wat regen. Op het eind van de middag en in de avond klaart het op. De wind blijft zuidwest. De temperatuur is deze dag 21°C.

Het volgende nieuwe weerbericht wordt zaterdag geplaatst.

Foto: Drenthe natuurlijk Hollandse zomerluchten

RTW ook op DAB+
RTW is een ANBI

RTW FM

RTW
Mauritslaan 55
2741 CE Waddinxveen
Tel (0182) 61 03 79
info@rtw.nl

KvK 41173041
RSIN 007799664

Notificaties aanzetten Ja Nee