Tentoonstelling “Hier mijn lijf, daar mijn hart”
In het kader van De Internationale Dag van de Mensenrechten houdt het Stadsmuseum Woerden een bijzondere extra tentoonstelling die voortkomt uit een inspirerend kunstproject. Vanaf woensdag 11 december is die te zien in het kabinetje op de eerste verdieping van het museum.
Ruim een eeuw na de ontmoeting tussen Leo Gestel en Gustave De Smet lijkt het vluchtelingenprobleem groter dan ooit. Daarom is het museum een kunstproject gestart met lokale én gevluchte amateurkunstenaars, waarin kunst als verbindende kracht centraal staat.
De deelnemers aan het project bekeken samen de tentoonstelling Leo Gestel & Gustave De Smet, Vluchtelingen – Zielsverwanten. Zij wisselden ervaringen uit en gingen vervolgens in het atelier aan de slag. Het resultaat: indrukwekkende kunstwerken. Ieder werk vertelt een verhaal, ingegeven door persoonlijke ervaringen, wederzijdse inspiratie en het proces van samenwerking.
Daarnaast zijn alle deelnemers geïnterviewd. Hun verhalen, die te bekijken zijn via een touchscreen in de tentoonstellingsruimte, maken duidelijk hoe kunst kan troosten en verbinden. Voor veel deelnemers bood het project niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar ook nieuwe inzichten en voorzichtige vriendschappen.
De tentoonstelling biedt bezoekers een uniek inkijkje in de ervaringen van vluchtelingen en wat het met je doet als je familie, vrienden en huis en haard achterlaat. Hun verhalen en kunst weerspiegelen reflecties van hun gevoelens over het leven in Woerden, hoe ze hier worden opgenomen en of zij hier een nieuw thuis kunnen ervaren.
De tentoonstelling Leo Gestel & Gustave De Smet, Vluchtelingen – Zielsverwanten vormt de basis voor dit project. Het belicht de warme ontvangst van de Vlaamse kunstenaar Gustave De Smet door Leo Gestel tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de levenslange vriendschap die hieruit voortkwam. Deze bijzondere relatie laat zien hoe kunst, toen en nu, een brug kan slaan tussen mensen en culturen.
© Foto: Carla Vermeend