Image for Samenwerking Oudewater en Woerden verloopt stroef, ingrijpen nodig

Samenwerking Oudewater en Woerden verloopt stroef, ingrijpen nodig

De ambtelijke samenwerkingen tussen de gemeenten Oudewater en Woerden verloopt moeizaam. Voor twee verschillende besturen werken, blijkt in de praktijk lastiger dan aanvankelijk werd gedacht. Bovendien levert de huidige manier van samenwerken te weinig pluspunten op, blijkt uit een evaluatie.

De gemeenten startten hun samenwerking in 2015. Ze hielden hun bestuurlijke zelfstandigheid, maar door zaken als ICT en administratie samen te voegen, konden kosten worden bespaard. Ook werd gehoopt op “kruisbestuiving” en kennisuitwisseling.

Maar al vanaf de start liep de samenwerking niet vlekkeloos. Partijen klaagden over het uitblijven van resultaten en gestelde doelen werden volgens politici regelmatig niet gehaald. Ook bewoners klaagden dat bijvoorbeeld het bestellen van een kliko ineens lastiger was.

In 2019 werd de samenwerking in beide gemeenten uitgebreid geëvalueerd. Ondanks de problemen werd besloten verder te gaan. Wel werden meerdere aanbevelingen gedaan om de samenwerking te verbeteren. Uit een nieuwe evaluatie blijkt nu dus dat de samenwerking te weinig pluspunten voor beide gemeenten oplevert.

De relatie is te veel gebaseerd op partnerschap in plaats van zakelijkheid. Hierdoor staan de verhoudingen tussen de gemeenten steeds vaker onder druk. “Gezamenlijk ingrijpen van de twee gemeenten is dringend nodig”, valt te lezen in een persbericht van de gemeente Woerden.

Drie opties

Uit de evaluatie van de samenwerking komen drie mogelijkheden voor de toekomst: de samenwerking zakelijker maken door scherpe afspraken te maken. De samenwerking versterken door ook bestuurlijk te fuseren (en dus niet alleen ambtelijk). De derde optie is om de stekker uit de samenwerking te trekken.

De colleges van beide gemeenten zullen de komende maanden de drie opties bekijken. “Belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat Oudewater en Woerden voor inwoners aantrekkelijke plekken blijven om in te wonen, te werken en te recreëren. Hierbij staat een hoge kwaliteit van dienstverlening centraal”.

Na de zomer geven de colleges een advies aan hun gemeenteraad. Tot die tijd gaan de gemeenten betere afspraken maken.

Bron: RTV Utrecht

Video

Weerbericht

Zon en wolken

De komende dagen wordt het beter weer met meer zon en hogere temperaturen maar optimaal zomerweer zit er nog niet in.

In de ochtend trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 19°C.

In de middag is er steeds meer ruimte voor de zon en op het eind van de dag en in de avond is het zonnig weer. De zwakke wind is west tot noordwest. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht brede opklaringen maar ook kans op mist. De temperatuur zakt naar 12°C.

Donderdag een zelfde soort weer als vandaag. In de ochtend wolkenvelden en opklaringen. In de middag meer zon en tegen de avond zonnig weer. De wind wordt zuid en de thermometer geeft een zomerse waarde van 25°C aan.

Foto: Leo Petersen Ondanks de natte grond

Notificaties aanzetten Ja Nee