Image for Subsidieverlening onvoldoende transparant

Subsidieverlening onvoldoende transparant

De gemeente Woerden is onvoldoende transparant over de afwegingen bij het verlenen van subsidies voor het sociaal domein. Dat blijkt uit de adviezen bij een extern onderzoek, dat op verzoek van de Rekenkamercommissie van de gemeenteraad is uitgevoerd.

Uit het onderzoek, dat in januari dit jaar verscheen, blijkt onder andere dat de gemeente de subsidies niet online openbaar maakt. Andere overheden hebben wel een openbaar subsidieregister, zoals de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland. Daar staat precies in welke bedragen naar de verschillende organisaties worden overgeboekt als subsidie.

Het onderzoek en de adviezen daarin worden na de zomer besproken met de gemeenteraad. Raadslid Malik Abaj vertelde in zijn eerste reactie op het onderzoek dat Woerden & Democratie voorstander is van meer transparantie over subsidieverlening

Subsidiebedragen

Het onderzoek geeft inzicht in de subsidiebedragen die zijn besteed voor het sociaal domein. Deze bedragen waren voor de periode 2018-2022:

  • 2018: € 3.989.527,-
  • 2019: € 3.459.058,-
  • 2020: € 4.197.549,- (waarschijnlijk hoger vanwege Covid)
  • 2021: € 2.276.798,-
  • 2022: € 2.836.441,-

Het grootste deel van de subsidies ging naar sociale voorzieningen en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Op de tweede plaats staat de subsidie voor de Regiobibliotheek Het Groene Hart.

Video

Weerbericht

Zon en wolken

Geleidelijk aan worden de dagen zonniger en warmer. Gisteren werd er al een begin mee gemaakt.

De vroege ochtend begint met nevel en verder een mix van wolken en zonnige momenten. Er staat weinig wind en de thermometer geeft 20°C aan.

In de middag zon en wolken en in de avond zonnig weer. De zwakke wind is noordwest tot noord. Het kwik loopt op naar 25°C.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 15°C.

Vrijdag vrij zonnig weer. Bij een zwakke zuidoosten wind wordt de temperatuur 28°C.

Foto: Het Groen hart Eerst nevel

Notificaties aanzetten Ja Nee