Strengere milieuzone, duurdere reisdocumenten: wat verandert per 1 januari?
Een frisse start met met nieuwe kansen, mogelijkheden en voornemens. Maar de eerste dag van het nieuwe jaar is ook altijd het moment dat er nieuwe wetten, regels en tarieven ingaan. Daarom een greep uit de belangrijkste veranderingen per 1 januari 2025.
De stad Utrecht heeft al jaren een milieuzone in het centrum. De regels gaan nu nog strenger worden. Vanaf vandaag mogen personenauto’s die op diesel rijden alleen nog de Utrechtse milieuzone in met emissieklasse 5 of hoger. Eigenlijk gaat het om diesels die zo’n 15 jaar of ouder zijn.
Voor andere wagens zoals bestelauto’s en vrachtwagens, gaan nieuwe regels gelden waardoor de uitstoot uiteindelijk helemaal wordt verboden. Het gaat om de zero-emissiezone, ook wel ZE-Zone of nul-emisiezone genoemd. De zero-emissiezone zijn net als de milieuzone met verkeersborden aangegeven.
Verbod op houtstook en milieuzone in de hele stad: hoeveel zin hebben Utrechtse plannen?
Ook zero emissie-zone in Amersfoort
En ook het kernwinkelgebied van Amersfoort krijgt vanaf 1 januari 2025 een zero emissie-zone. Vooral voor ondernemers is het een verandering, ze zullen moeten worden bevoorraad met schone voertuigen. Er is een overgangsregeling om aan de zero emissie-zone te wennen en het is voor ondernemers mogelijk een ontheffing aan te vragen.
Handhaving in Amersfoort gebeurt met camera’s. Tot en met april 2025 schrijft de gemeente nog geen boetes uit. Per 1 januari 2027 stelt de gemeente Amersfoort voor hele binnenstad een autoluwe zone in.
Kosten reisdocumenten
De kosten van reisdocumenten gaan met een paar euro omhoog. Voor een paspoort voor een volwassene bijvoorbeeld mag een gemeente in 2025 maximaal 86,85 euro vragen. Dit jaar was dat nog 83,80 euro. Een identiteitskaart kost in 2025 maximaal 78,50 voor een volwassene. Voor kinderen van 17 jaar of jonger betaal je voor een paspoort maximaal 65,70 en voor een identiteitskaart 42,35 euro.
Familie en gezin
De meeste werkende ouders krijgen een groter deel van de kosten voor kinderopvang vergoed. Ook de maximale uurprijs die vergoed wordt, gaat omhoog. Het kindgebonden budget en de kinderbijslag stijgen eveneens. Als je alimentatie betaalt, moet je vanaf vandaag ook meer betalen. Vanaf 1 januari 2025 is dat 6,5 procent.
Zzp’ers
De Belastingdienst gaat voor het eerst in jaren de regels tegen schijnzelfstandigheid handhaven. Werkgevers kunnen weer een naheffing krijgen als zij zzp’ers inschakelen voor werk dat eigen medewerkers in loondienst zouden kunnen doen.
De wet is al in 2016 ingegaan, maar de handhaving volgt dus nu pas. Belangrijke kanttekening daarbij is dat de Belastingdienst -op aandringen van de Tweede Kamer- nog geen boetes gaat geven. Dat betekent niet dat de wet nog een jaar genegeerd kan worden. De Belastingdienst kan vanaf nu dus wel naheffingen opleggen aan werkgevers.
Geldzaken
Het wettelijk minimumloon stijgt zoals gebruikelijk mee met de gemiddelde ontwikkeling van de cao-lonen en gaat van 13,68 euro naar 14,06 euro (bruto) per uur. Ook de aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW en de WIA, stijgen mee.
Door de herinvoering van een derde schijf voor de inkomstenbelasting gaan alle werkenden over het eerste deel van hun inkomen (tot 38.441 euro) minder belasting betalen. Dit voordeel wordt voor de minst verdienenden echter deels tenietgedaan door een verlaging van de algemene heffingskorting.
Oud-studenten die onder het leenstelsel studeerden en geen basisbeurs ontvingen, krijgen een tegemoetkoming. Het gaat om studenten die minimaal een jaar onder het leenstelsel hebben gestudeerd en hun diploma binnen tien jaar hebben gehaald. Ze krijgen een maandelijks bedrag van 34,17 euro. En dat maximaal tot 1640 euro voor mensen die minstens vier jaar hebben gestudeerd. En minimaal 410 euro voor mensen die een jaar onder het leenstelsel hebben gestudeerd.
Als je iets wint bij een loterij, in het casino, of een ander kansspel, dan moet je daar belasting over betalen. En die belasting gaat vanaf vandaag weer omhoog. Vorig jaar ging het percentage van 29,5 naar 30,5 procent. In 2025 stijgt het percentage door naar 34,2 procent. Goed om te weten: deze belasting geldt alleen voor grote prijzen van 450 euro of meer.
NS
Dankzij een nieuw contract tussen de overheid en de NS gaan 1600 treinen per week extra rijden door heel het land. Zo rijden tussen Utrecht en Woerden overdag weer vier sprinters per uur op maandag tot en met vrijdag. Daarnaast vertrekken sommige treinen eerder en kun je later de laatste trein nemen. Zo rijdt er voortaan een vroege trein van Groningen naar de Randstad, vanaf 5.19 uur. En een extra late intercity van Enschede naar Amersfoort, 23.16 uur. Maar er is ook minder goed nieuws, je betaalt zes procent meer voor een treinkaartje. De nieuwe dienstregeling is halverwege december al ingegaan, maar vanaf vandaag dus officieel.
Energie
Het noodfonds voor mensen in energiearmoede komt te vervallen. Het bedrijfsleven wil namelijk niet langer voldoende bijdragen. Het kabinet zoekt nog naar een manier om de gereserveerde 60 miljoen euro alsnog ten goede te laten komen aan huishoudens die moeite hebben hun energierekening te betalen.
Levende bijen
Imkers moeten voortaan aan de overheid doorgeven waar hun bijenkorf met levende bijen staat. Het gaat om zowel hobbyisten als professionele imkers. Die registratie is volgens de overheid belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziektecrisis of problemen voor de volksgezondheid. Het registreren gaat door het aanvragen van een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Een imker met volken op meerdere locaties vraagt meerdere UBN’s aan.
Geen teletekst meer
En ook wijzelf ontbreken niet in dit overzicht. RTV Utrecht stopt namelijk in 2025 met teletekst. “We hebben er goed over nagedacht en er is een moment dat je een keuze moet maken. Wij kunnen niet alles in de lucht houden”, aldus Gerard Schuiteman, directeur van RTV Utrecht.
RTV Utrecht heeft de laatste jaren volgens Schuiteman enorm geïnvesteerd in de app en de website. Daarnaast is er radio en televisie. “Dus er zijn hele goede alternatieven, misschien wel betere alternatieven dan Teletekst.” De antwoorden op de meest gestelde vragen over Teletekst zijn hier te vinden.
Foto’s: © NS , © Gemeente Amersfoort, © RTV Utrecht / Rose Heijnen
Bron: RTV Utrecht