Stijging miljoenenwoningen in onze provincie
Het aantal miljoenenwoningen is voor het tiende jaar op rij toegenomen. De regio Utrecht staat op de tweede plaats met 24.600 miljoenenwoningen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van dataleverancier Calcasa. Dat is 7,3 procent van de woningvoorraad. Koploper is de regio Groot-Amsterdam (28.000).
Landelijk zijn het er nu bijna 200.000, terwijl het er in 2013 nog ruim 14.000 waren. Het laatste jaar is wel sprake van een afvlakking van het groeipercentage. Ging het tien jaar geleden nog vooral om vrijstaande woningen, tegenwoordig kunnen ‘doorsnee-woningen’ ook steeds vaker meer dan een miljoen opleveren.
De duurste straten, buurten en gemeenten
De duurste straat van onze regio is de Lassuslaan in Bilthoven-Noord, goed voor plaats 4 op de landelijke ranglijst. Reken op gemiddeld 2 miljoen euro als je hier iets op de kop wil tikken. De duurste straat van Nederland is de Konijnenlaan in Wassenaar. Hier betaal je gemiddeld 3,1 miljoen euro.
Ook op buurtniveau is gekeken. Bosch en Duin in Zeist gooit hier hoge ogen met ruim 1,5 miljoen euro. Maar de koploper is de Diepenbrockbuurt in Amsterdam: een woning kost gemiddeld 2,6 miljoen euro.
Kijkend naar alle gemeenten is Amsterdam de koploper met ongeveer 20.000 miljoenenwoningen. Den Haag volgt met ongeveer 10.000, daarna komen Rotterdam, Gooise Meren en Utrecht, met ieder ongeveer de helft van het aantal in Den Haag.
Vierkante meters en percentages
De vier grote steden dan en de vierkante meterprijs. In Rotterdam krijg je meeste vierkante meters per miljoen euro: ongeveer 177. In Den Haag en Utrecht is dit respectievelijk 162 en 163. In Amsterdam krijg je een stuk minder ruimte voor een miljoen: 125 vierkante meter.
Als het gaat om het percentage miljoenenwoningen per woonplaats staat Bloemendaal op 1. Ongeveer de helft van de woningen in deze gemeente heeft een waarde boven het miljoen. Na Bloemendaal volgen Laren, Blaricum, Wassenaar en Heemstede.
Bijdrage van Sacha ten Hove