Image for Sterke Lekdijk test nieuwe techniek voor dijkversterking

Sterke Lekdijk test nieuwe techniek voor dijkversterking

KRIMPENERWAARD- Binnen project Sterke Lekdijk wordt de innovatieve ‘MIP-freesmethode’ getest als alternatief voor de stalen damwand. Deze techniek gebruikt een freesmachine om een stevige, waterdichte wand te maken in de ondergrond van de dijk.

Omdat de bestaande ondergrond wordt verwerkt, is deze methode sneller, goedkoper en minder vervuilend dan traditionele technieken. Bovendien kan de dijk versterkt worden zonder deze te verhogen of te verbreden, wat ideaal is voor gebieden met weinig ruimte.

Veldproef
Na laboratoriumonderzoek bevindt de MIP-freesmethode zich nu in de testfase. De veldproef vindt plaats nabij de Lekdijk, waar de freesmachine de ondergrond tot 15 meter diep mixt met bindmiddel. Dit versterkt de dijk door piping te voorkomen en de grond stabieler te maken, wat verschuiving en verzakking tegengaat.

Na enkele weken zijn drie testwanden met verschillende bindmiddelen, waaronder olifantsgras, uitgegraven. Deze wanden worden in het laboratorium verder onderzocht op homogeniteit en sterkte. In oktober worden de definitieve resultaten verwacht, die zullen bepalen of de MIP-freesmethode breed kan worden toegepast.

Innovaties
Els Otterman van HDSR benadrukt het belang van dergelijke innovaties voor duurzame en kostenefficiënte dijkversterking: “We hebben innovaties zoals deze nodig om onze dijken goed te kunnen versterken. Door nieuwe technieken toe te passen werken we duurzamer, veroorzaken we minder hinder voor de omgeving en besparen we op termijn ook nog eens geld.”

Paul Vogelaar van Van Oord is trots op het innovatieteam en hoopt dat de methode toegepast kan worden bij de versterking van de Lekdijk: “Samen met HITEC Road testen we deze techniek in de praktijk. We leren hoe de methodiek in het veld werkt en of zij toepasbaar is bij dijkversterkingen. Ik heb er vertrouwen in dat deze methode straks kan worden toegepast bij de versterking van de Lekdijk.”

Over Sterke Lekdijk
De Lekdijk wordt over een traject van 55 km versterkt om de Randstad tegen overstromingen te beschermen. Het project combineert dijkversterking met aandacht voor landschap, verkeer, recreatie, natuur en cultuurhistorie. Innovatie is cruciaal voor duurzame en milieuvriendelijke versterking van de dijken.

Dit project is een samenwerking tussen HDSR, Mourik, Van Oord en Lekensemble, ondersteund door kennisinstituten en ingenieursbureaus. Het doel is kennisdeling en het ontwikkelen van herhaalbare innovaties met minimale overlast voor de omgeving. “Sterke Lekdijk is dé broedplaats voor innovaties voor dijkversterkingen,” aldus Els Otterman.

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Notificaties aanzetten Ja Nee