Statushouders halen vaktaalcertificaat
In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ontvingen19 statushouders het certificaat Vaktaalmodule. Burgemeester Michiel Gauss reikte de certificaten afgelopen vrijdag op het gemeentehuis uit. De training vaktaal ‘Kansrijk door Talent en Taal’ is onderdeel van het Asiel, Migratie en Integratie-project (AMIF). De gemeente werkt in dit project nauw samen diverse partners, waaronder FermWerk, NLTraining, VluchtelingenWerk, SAM Welzijn en het Werkgeversservicepunt Midden-Holland. Deze partners zetten zich dagelijks in voor de integratie, participatie en voorbereiding op werk van nieuwkomers.
Naast deze vaktaalmodule biedt het project hen een breed aanbod aan trajecten en ondersteuning. Zo kunnen zij ook bijvoorbeeld deelnemen aan trainingen op het gebied van empowerment. Daarnaast krijgen deelnemers ondersteuning door middel van jobcoaching en jobhunting. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de Europese Unie.
Burgemeester Grauss spreekt waardering uit ”Ik vind het geweldig om te zien en te horen wat dit certificaat voor de deelnemers betekent. De pitches die zij vanmorgen gaven, laten zien hoe gemotiveerd zij zijn om actief aan de slag te gaan in de samenleving en te werken aan hun toekomst in Nederland.
Met deze trainingen ontwikkelen zij niet alleen de juiste taalvaardigheden om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt, maar maken ze ook kennis met de Nederlandse bedrijfscultuur. Deze aanpak sluit helemaal aan bij de doelstellingen uit ons coalitieakkoord ‘Eerlijk aan de slag’, waarin we toewerken naar een inclusieve samenleving waarin iedereen kan en mag meedoen.” Interculturele communicatie voor werkgevers.
Ook werkgevers kunnen ondersteuning krijgen bij het begeleiden van medewerkers met een andere culturele achtergrond die zij in dienst hebben of van plan zijn om aan te nemen. Werkgevers kunnen deelnemen aan de training ‘Interculturele communicatie op de werkvloer’. Deze training wordt vanuit het project AMIF (‘Kansrijk door talent en taal’) aangeboden in samenwerking Werkgeversservicepunt Holland-Midden (WSP). In deze training leren werkgevers met praktische voorbeelden en opdrachten hoe ze culturele verschillen kunnen overbruggen en nieuwkomers goed kunnen begeleiden. WSP biedt bovendien coaching op de werkvloer, waar thema’s als omgang, cultuurverschillen en taal worden behandeld.