St. Antoniusziekenhuis staat er financieel niet goed voor
Het St. Antonius ziekenhuis staat er financieel niet goed voor. In een jaarlijks rapport over de financiële situatie van de ziekenhuissector krijgt het ziekenhuis een 5. Daardoor is weinig ruimte voor investeringen in de toekomst.
Het St. Antonius ziekenhuis is geen uitzondering. Van de 60 onderzochte algemene ziekenhuizen scoren er 35 over het jaar 2023 een voldoende. In 2022 waren dat er nog 55. Accountantskantoor BDO benadrukt dat de kwaliteit van zorg niet ondermaats is, het gaat om het financiële plaatje.
Het St. Antonius erkent dat het cijfer lager is dan verwacht, maar ziet hoe de situatie uitdagender is geworden. “We hebben als ziekenhuizen te maken met sterk gestegen kosten voor energie en andere materialen, maar ook de personeelskosten zijn sterk opgelopen”, laat een woordvoerder weten. “Ziekenhuizen in de randstad zoals wij hebben daar nog meer last van dan daarbuiten omdat de arbeidsmarkt daar nog krapper is dan elders.”
Het gemiddelde rapportcijfer voor algemene ziekenhuizen valt met een 5,5 lager uit dan voorgaande jaren. In 2022 kregen ziekenhuizen gemiddeld een 7,1.
Geen investeringsruimte
Het St. Antonius laat weten dat het ziekenhuis in een solide financiële solide positie verkeert. Maar volgens accountant BDO ontbreekt de noodzakelijke investeringsruimte om de grote hervormingen tot een succes te maken. Toch laat het St. Antonius weten dat de uitbreiding van nieuw gebouw voor geboortezorg en kindergeneeskunde in Utrecht uit eigen middelen is gefinancierd. “Dat komt niet tot uitdrukking in de cijfers van BDO”, laat de woordvoerder weten.
BDO adviseert om geld in digitalisering en automatisering te steken “om passende zorg te bieden en het personeelstekort te verminderen”. Ook moet er volgens de accountants en adviseurs nadruk worden gelegd op behoud van personeel.
Hier sluit het St. Antonius zich bij aan. “We moeten in eigen huis kosten besparen en meer patiënten efficiënter gebruik maken van onze middelen zoals het personeel en het materiaal.
Beter presterende ziekenhuizen
Er zijn ook ziekenhuizen gestegen in de ranglijst. Mede door verslechterde prestaties van andere ziekenhuizen, dat wel. Het Méander medisch centrum in Amersfoort is bijvoorbeeld gestegen van plek 12 naar plek 5, terwijl ze in rapportcijfer zijn gedaald van een 9 naar een 8. Het Diakonessenhuis is van plek 37 naar 21 geklommen, en kreeg zowel in 2022 als in 2023 een 7 van BDO.
Landelijke politiek moet optreden
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil van politiek Den Haag “meer financiële slagkracht om de ziekenhuiszorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden”, laat ze weten. “Het is urgent dat we deze negatieve tendens op korte termijn keren. Anders loopt de zorg uiteindelijk vast”, aldus voorzitter Ad Melkert.
Hij ziet ook dat geld voor ziekenhuiszorg op de plank blijft liggen bij zorgverzekeraars. Dat moet anders, vindt voorzitter Melker van de NVZ.
© RTV Utrecht
Bron: RTV Utrecht