Snoepkasten en boeggolven in de raadszaal
Donderdagavond 16 mei werd er tijdens de politieke avond in de gemeenteraad van Woerden over de schulden van de gemeente gesproken. Zonder wijziging van het beleid krijgt de gemeente Woerden de komende jaren te maken met een zeer hoge schuldenlast. Het college van B&W stelt voor om de komende jaren een investeringsplafond te hanteren zodat de zogeheten ‘schuldquote’ niet boven de 130 procent uitkomt. Dat plafond zou 23 miljoen euro per jaar moeten bedragen. Alle fracties van de gemeenteraad zijn het er over eens dat er iets moet gebeuren, maar er zijn wel onderlinge verschillen. Naar verwachting wordt het voorstel van B&W op 23 mei in de raadsvergadering verder besproken.
Wat betekent schuldquote
Volgens de huidige begroting gaat de schuldquote van Woerden oplopen naar 181 procent in 2026 en 188 procent in 2032. De schuldquote is de schuldenlast van de gemeente ten opzichte van de eigen middelen. Het geeft een indicatie van de mate waarin rente en aflossingen op de exploitatie drukken. De gemiddelde schuldquote van de Nederlandse gemeenten met 45.000-60.000 inwoners bedraagt circa 60 procent.
Slot op de snoeppot
De meeste partijen lijken voorstander van het voorstel van B&W, maar er werden wel zorgen geuit en andere voorstellen gedaan. Zo vraagt Birgitte van Hoesel (D66) zich af hoe je tot een prioritering van keuzes kan komen en hoeveel speelruimte er over zal blijven. Inwonersbelangen wil de schuldquote verder verlagen naar 100 procent, maar volgens de VVD is dat niet haalbaar. Reem Bakker (Woerden&Democratie) wil voorkomen dat alles tot stilstand komt.
Ivo van der Tol (CDA) is geen fan van het voorgestelde plafond. Hij wil dat de gemeenteraad meer discipline heeft. Hij ziet het plafond als een onwenselijk slot op de snoepkast, zodat kinderen minder snoep kunnen eten. Volgens Birgitte van Hoesel heeft de raad echter onvoldoende discipline om van zo’n snoepkast af te blijven, en zullen ze zonder plafond toch gaan snoepen. Het CDA ziet daarentegen meer in een aanpak van prioriteren en faseren van projecten. Florian van Hout (VVD) vraagt zich af hoe lang dat faseren dan gaat duren, en ziet het als onvermijdelijk dat sommige investeringen geschrapt worden. Lilian Biber (Progressief Woerden) grapte dat je beter verstandig kan snoepen door een appel te eten.
Reem Bakker wees daarnaast nog op de boeggolf van uitgaven die door het beleid van de afgelopen jaren gaat ontstaan.
Weinig ruimte voor nieuwe investeringen
Wethouder Jelmer Vierstra (Progressief Woerden) benadrukte in zijn reactie op de opmerkingen en vragen van de raadsleden dat het bij investeringen helemaal niet gaat om snoepjes. Met de investeringen worden goede dingen gedaan voor Woerden. Maar het is van belang om zich meer bewust te zijn van de financiën die met mooie plannen samenhangen. Doordat de verwachtte boeggolf van uitgaven moet worden weggewerkt is er volgens Vierstra weinig ruimte voor nieuwe investeringen. In de kadernota die B&W op termijn zal presenteren willen zij rekening houden met een vastgesteld investeringsplafond en inzicht geven in wat dat concreet gaat betekenen.