Image for RTV Utrecht stopt met Teletekst: systeem is verouderd

RTV Utrecht stopt met Teletekst: systeem is verouderd

RTV Utrecht stopt met Teletekst. Vanaf dinsdag 3 december staat deze melding op de tekstpagina’s van RTV Utrecht en over anderhalve maand gaat het beeld echt op zwart. “Steeds minder mensen kijken televisie en het systeem is verouderd.”

We kunnen moeilijk meten hoe vaak Teletekst nog gebruikt wordt, vertelt de directeur van RTV Utrecht Gerard Schuiteman. Maar we zien wel dat steeds minder mensen lineaire televisie kijken en het systeem dat de tekstpagina’s verzorgt is hoognodig aan vervanging toe. “We hebben de keuze gemaakt om hier niet meer in te investeren, maar het geld dat beschikbaar is vooral in te zetten op andere platformen, omdat het nieuws van RTV Utrecht op andere manieren ook gratis, sneller en makkelijker te volgen is.”

Andere keuze

De NOS heeft vorig jaar een andere keuze gemaakt. De omroep kampte met hetzelfde probleem om de verouderde systemen voor Teletekst in de lucht te houden en heeft toch een nieuw systeem aangeschaft. Het weerbulletin voor de luchtvaart wordt nog officieel gebruikt door piloten en het bereik van NOS-teletekst is nog altijd hoog. Gemiddeld had de app vorig jaar zo’n miljoen bezoekers per week en op tv werd het per week door ongeveer 3,5 miljoen mensen gebruikt. De NOS denkt daarom nu niet aan stoppen, zei Gerard de Kloet, chef van de afdeling 24 Uur, waar ook Teletekst onder valt.

Regionale omroepen hebben geen Teletekst-app en het bereik ligt sowieso lager. Andere regionale omroepen zijn daarom al eerder gestopt. Oost liet in 2020 bijvoorbeeld weten dat die keuze voortkomt “uit de waarneming dat de consument berichtgeving vooral is gaan volgen via website/app en radio.” Noord trok vier jaar eerder al de stekker eruit, na bezuinigingen.

Comeback

Ongeveer de helft van alle regionale omroepen biedt nu nog tekstpagina’s aan en Omroep West maakte zelfs een opvallende comeback. De omroep maakte aan het begin van de zomervakantie in 2022 bekend dat het overwoog te stoppen met de dienst. Dat leidde tot honderden verontwaardigde reacties. Hoofdredacteur Henk Ruijl van Omroep West was verrast toen hij terugkwam van vakantie, maar draaide het besluit wel terug.

“Het systeem was houtje-touwtje en ik dacht: dat gaat niet langer. Maar we kregen zo’n 1300 mailtjes, lieve warme mails, met echte overwegingen. Veelal waren die ook niet voor zichzelf, maar verzoeken voor anderen”, vertelt Ruijl. Het ging dan om een buurvrouw, een vader of een goede bekende voor wie Teletekst nog “het enige venster op de wereld is”.

Omroep West heeft het invullen van de tekstpagina’s daarna iets verder geautomatiseerd, want het is “inderdaad wel wat werk voor de redacteuren”. Ook zijn er enkele “tienduizenden euro’s” geïnvesteerd in een nieuw systeem. Volgens Ruijl is dat niet ten koste gegaan van andere nieuwsuitingen en kon het opgevangen worden in de begroting die sowieso “langzaam beweegt naar minder programma’s”. Maar hoe lang gaan ze nog door met Teletekst? “Ik ga het einde niet meer meemaken”, zegt Ruijl.

Keuze gemaakt

Dat gaan wij bij RTV Utrecht niet doen, zegt directeur Schuiteman. “We hebben er goed over nagedacht en er is een moment dat je een keuze moet maken. Wij kunnen niet alles in de lucht houden.”

In 2019 was teletekst ook al eens drie maanden uit de lucht door een kapotte computer. Cruciale onderdelen bleken toen al lastig te krijgen, waardoor de tekstpagina’s leeg bleven. Dagelijks kreeg RTV Utrecht telefoontjes wanneer teletekst weer terug zou komen. “Volgens mijn puberkinderen ben ik waarschijnlijk de enige persoon die er dagelijks naar kijkt”, zei een lezer. Dat bleek dus niet zo te zijn.

Maar vijf jaar verder is het Teletekstsysteem er zeker niet beter op geworden en is er nog veel meer geld nodig om iets nieuws aan te schaffen. “Het zijn allemaal afwegingen die je moet maken”, zegt Schuiteman. “We denken dat we het geld dat we hebben beter kunnen inzetten om het bereik juist te vergroten, dan te blijven inzetten op Teletekst wat toch voor een kleine doelgroep is.”

Daarnaast heeft RTV Utrecht de laatste jaren volgens Schuiteman enorm geïnvesteerd in de app en de website. Daarnaast is er ook nog radio en televisie. “Dus er zijn hele goede alternatieven, misschien wel betere alternatieven dan Teletekst.”

© RTV Utrecht

Bron: RTV Utrecht

Weerbericht

Het weer door Mees Weststrate

Bewolkt en opklaringen

Het was gisteren maar een klein wereldje en erg mistig. Omdat er weinig wind stond voelde het niet koud aan.

Vandaag later op de dag kans op wat zon.

In de ochtend is het bewolkt met kans op nevel. Er staat een zwakke zuidenwind bij een temperatuur van 4*C.

In de middag wolken en opklaringen. De wind blijft in de zuidhoek. Het kwik loopt op naar 6°C.

In de nacht opklaringen, later in de nacht ontstaat er mist. De minimumtemperatuur wordt -1°C.

Vrijdag eerst nog mist. Tegen en in de middag ook ruimte voor de zon. De thermometer geeft 3°C aan.

Foto: Mees Wolken en later ook opklaringen

Notificaties aanzetten Ja Nee