Reem Bakker: “Eerherstel, maar ook een punt zetten”
Reem Bakker, lid van de gemeenteraad voor Woerden&Democratie, wil een punt zetten achter de kwestie rond vermeend grensoverschrijdend gedrag bij Ferm Werk. De fractie van Woerden&Democratie had in januari 2022 in het openbaar vragen gesteld over de kwestie, en een persbericht uitgestuurd. Dat had grote gevolgen. Er werd aangifte gedaan tegen Reem Bakker en zijn toenmalige collega Wilma de Mooij, omdat zij de geheimhouding over dit onderwerp zouden hebben geschonden. Dit is echter niet voor de rechter gekomen, want het Openbaar Ministerie heeft de zaak geseponeerd.
Reem Bakker streeft nu naar eerherstel, maar de inhoud van de kwestie Ferm Werk houdt hem nog bezig. Bakker heeft nog steeds vragen over de besluitvorming rond de kwestie. Omdat het Dagelijks Bestuur van Ferm Werk bestaat uit vier wethouders van de deelnemende gemeenten, Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort en Oudewater, heeft de kwestie een politieke component. Ferm Werk voert voor deze vier gemeenten een aantal sociale wetten uit, zoals de Participatiewet en de Wet sociale werkvoorziening.
Op 4 december gaf Reem Bakker een uitgebreide presentatie aan leden van de gemeenteraad. Eerder kon hij dat niet doen, want zijn advocaat had hem geadviseerd om zich stil te houden. Nu de klacht geseponeerd is, staat het Bakker vrij om weer aandacht aan het onderwerp te besteden.
Kwetsbaarheid van raadsleden
Na de presentatie ging Marco Hollemans (CDA) in op de kwetsbaarheid van raadsleden als het gaat om geheimhouding. Hollemans vond het schrijnend: “Als je als raadslid in een juridische procedure terecht komt, vanuit je werk, dan sta je er eigenlijk alleen voor.” Een raadslid zou volgens de CDA fractieleider moeten kunnen beschikken over juridische bijstand. Merel van Kooten (Splinter), sloot zich daarbij aan. “De twee raadsleden hebben voor hun verdediging diep in de buidel moeten tasten.” Zij vindt dat een raadslid in zo een situatie in aanmerking moet komen voor gefinancierde rechtsbijstand. Van Kooten gaat nadenken over een mogelijk vervolg. Florian Van Hout (VVD) sluit zich ook aan bij de oproep van CDA voor juridische ondersteuning. Volgens hem is het van belang dat het duidelijk is met wie je over een geheim stuk wél kan spreken, bijvoorbeeld in de eigen fractie.
Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) vindt het ingewikkeld om in de situatie van een gemeenschappelijke regeling tussen gemeentes, zoals Ferm Werk is, “om ergens de vinger onder te krijgen.” Hij vraagt zich hardop af of raadsleden, gezien al hun mailverkeer en appjes, voorzichtiger moeten zijn. Maar Van Assem besluit ook: “Wat ons betreft, denk ik dat we wel een punt willen zetten achter dit dossier.”
Vragen blijven
De stukken die inmiddels over de kwestie openbaar gemaakt werden wekken bij Reem Bakker nog steeds vragen op. Ook RPL Woerden heeft er vragen over, na het bekijken van de meer dan 1000 pagina’s. Dat er vragen blijven is onvermijdelijk, want de tekst is voor grote delen onleesbaar gemaakt. Het betreft dan ook een gevoelige kwestie die mensen persoonlijk kan treffen. Wij stelden onze vragen aan het Dagelijks Bestuur van Ferm Werk. Het antwoord was dat in dit dossier niet meer openbaar gemaakt kan worden dan in december 2022 al openbaar is gemaakt en dat het Dagelijks Bestuur hier verder geen uitspraken over kan doen.
Wellicht volgt nog een besloten vergadering van de gemeenteraad hierover, want ook Reem Bakker is, ondanks het eerherstel voor hemzelf, nog niet helemaal tevreden. In de raadsvergadering van 4 december stelde hij dan ook “nog een opdracht te hebben naar de klagers toe.”