Image for Rauwe melk straks maandelijkse gecontroleerd

Rauwe melk straks maandelijkse gecontroleerd

Vorig jaar oktober opende burgemeester Victor Molkenboer op het terrein van Boer Bert aan de ’s Gravensloot in Kamerik de melktap. Dat deed hij door eerst een koe te melken en die rauwe melk vervolgens in de tank van de melktap te gieten. Daarna vulde hij in de nieuwe melktap een fles rauwe melk. Sindsdien komen er dagelijks klanten hun flessen vullen.

Deze melk wordt iedere drie maanden gecontroleerd op de aanwezigheid van ziekmakende bacteriën. Inmiddels heeft de overheid besloten dat de boeren met ingang van het nieuwe jaar hun rauwe melk voortaan iedere maand moeten laten controleren. Dat brengt zowel voor de boer als voor de klant extra kosten met zich mee.
RPL sprak zaterdag met boer Jaco de Groot over de gevolgen van deze nieuwe regelgeving.  

Het is inmiddels bekend dat er boeren zijn die nu met de verkoop van rauwe melk gaan stoppen omdat de daarvoor extra te maken kosten niet meer opwegen tegen de baten. Jaco de Groot van Boer Bert zegt hierover: “Het zijn met name de ziekmakende Stec en de E-coli bacterie waarop mede gecontroleerd wordt. Tot op heden zijn die bij de driemaandelijkse controles niet aangetroffen.

Met ingang van 1 januari 2025 verplicht de overheid ons om de controle van de rauwe melk iedere maand te laten uitvoeren. Ik laat dat bij Normec Foodlab in Woerden doen en hoef daar dus niet ver voor te rijden. Maar ik kan mij voorstellen dat er boeren zijn die daar meer moeite voor moeten doen. Het gaat niet alleen om de afstand, maar in plaats van 4 controles per jaar moeten er nu 12 controles worden gedaan. Deze extra keuringen gaan mij op jaarbasis  1800 euro kosten. Ik ontkom er dus niet aan om in januari een kleine prijsverhoging door te voeren. Maar ik weet haast zeker dat mijn klanten daar wel begrip voor zullen hebben.
Ook mijn vrouw Liesbeth en de kinderen drinken dagelijks rauwe melk en tot nu toe is er niemand ziek geworden.
Als ik die rauwe melk vergelijk met de melk en melkproducten uit de supermarkt, dan hebben wij het hier over een puur product. In de supermarkten zijn deze melk en melkproducten zo schraal geworden dat ze bijna niets meer van hun oorspronkelijkheid hebben. Hoe meer bewerkt, hoe minder gezond. Rauwe melk en dat is wetenschappelijk bewezen, is ook veel beter. Maar de mensen mogen zelf niet meer kiezen, want bijna alles is door overheidsregels vastgelegd.”   

Jaco de Groot vervolgt: “Mijn koeien leveren mij iedere dag 5000 liter melk. Het grootste deelt daarvan gaat naar de melkfabriek. Zelf gebruik ik voor de melktap ongeveer 400 liter per week. Ik heb daarvoor een 250 liter tank voor de melktap in gebruik en een kleinere 130 liter tank voor de tap in de boerderijwinkel.”

© Foto’s: Paul van den Dungen
Kamerik 28-10-2023 Feestelijke opening Melktap bij Boer Bert met Jaco de Groot, Victor Molkenboer en Liesbeth de Groot en de eerste liter biologische melk uit de Melktap Woerden

Het weer door Mees Weststrate

Bewolkt en opklaringen

Het was gisteren maar een klein wereldje en erg mistig. Omdat er weinig wind stond voelde het niet koud aan.

Vandaag later op de dag kans op wat zon.

In de ochtend is het bewolkt met kans op nevel. Er staat een zwakke zuidenwind bij een temperatuur van 4*C.

In de middag wolken en opklaringen. De wind blijft in de zuidhoek. Het kwik loopt op naar 6°C.

In de nacht opklaringen, later in de nacht ontstaat er mist. De minimumtemperatuur wordt -1°C.

Vrijdag eerst nog mist. Tegen en in de middag ook ruimte voor de zon. De thermometer geeft 3°C aan.

Foto: Mees Wolken en later ook opklaringen

Notificaties aanzetten Ja Nee