Image for Provincie Utrecht subsidieert nieuw bos op landbouwgrond

Provincie Utrecht subsidieert nieuw bos op landbouwgrond

Boeren en andere landeigenaren die hun landbouwgrond willen omvormen tot bos, kunnen vanaf volgende week gebruikmaken van een nieuwe subsidieregeling. Wie in aanmerking wil komen voor het geld, moet minimaal anderhalf hectare grond beschikbaar hebben.

De provincie Utrecht draagt met de subsidie financieel bij aan de herinrichting van het perceel en de aanleg van het bos. Voor het eerste jaar is een miljoen euro beschikbaar.

Doel van de subsidie is om uiterlijk in 2040 1500 hectare nieuw bos in de provincie te hebben. “Bossen zijn een belangrijk onderdeel van de natuur in onze provincie”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Mirjam Sterk. “We spannen ons als provincie al jaren in om de bestaande bossen vitaal te houden en nieuwe bossen aan te leggen.”

Ook veel bos verdwenen

Maar de aanleg van nieuwe bossen gaat de provincie niet snel genoeg. De afgelopen jaren is er volgens de provincie namelijk ook veel bos verdwenen. “We hopen dan ook dat deze subsidie grondeigenaren een mooie stimulans geeft om ons hierbij te helpen.”

De gewenste 1500 hectare extra bos komt bovenop de taak die de provincie Utrecht heeft voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat netwerk van bestaande en nieuwe gebieden waarin de natuur voorrang krijgt, moet uiterlijk in 2027 zijn afgerond. Het gaat om in totaal 80.000 hectare in Nederland. Utrecht wil bijna 4300 hectare nieuwe natuur inrichten en heeft hiervoor nog 1570 hectare landbouwgrond nodig.

Vrijwillig

De subsidieregeling start volgende maand en geldt voor meerdere jaren. Alleen landeigenaren die een perceel hebben buiten het zoekgebied dat de provincie heeft aangewezen voor het NNN, kunnen er aanspraak op maken. De provincie benadrukt dat deelname geheel vrijwillig is. “Er worden geen landgoederen of agrarische gronden aangewezen door de provincie.”

Bron: RTV Utrecht

Video

Weerbericht

Zon en wolken

Geleidelijk aan worden de dagen zonniger en warmer. Gisteren werd er al een begin mee gemaakt.

De vroege ochtend begint met nevel en verder een mix van wolken en zonnige momenten. Er staat weinig wind en de thermometer geeft 20°C aan.

In de middag zon en wolken en in de avond zonnig weer. De zwakke wind is noordwest tot noord. Het kwik loopt op naar 25°C.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 15°C.

Vrijdag vrij zonnig weer. Bij een zwakke zuidoosten wind wordt de temperatuur 28°C.

Foto: Het Groen hart Eerst nevel

Notificaties aanzetten Ja Nee