Image for Progressief Woerden trekt bomenvoorstel in

Progressief Woerden trekt bomenvoorstel in

Tijdens een politieke avond van de gemeenteraad op woensdag 5 juni heeft Marjolein Doorewaard van Progressief Woerden het voorstel voor een nieuwe bomenverordening ingetrokken. In plaats daarvan gaat de partij een motie indienen waarin de gemeenteraad het college van Woerden verzoekt om een nieuwe bomenverordening op te stellen. Daarbij worden dan uitgangspunten genoemd, zoals bescherming van dikkere bomen.

Progressief Woerden wil de dikkere bomen in Woerden namelijk beter gaan beschermen tegen het zo maar omhakken. Volgens het nu ingetrokken voorstel moesten inwoners en bedrijven die een boom willen kappen daar toestemming voor vragen bij de gemeente. Daarbij zou het gaan om bomen die dikker zijn dan 40 cm, dat wil zeggen, bomen met een omtrek van meer dan 1,25 meter. Dat zou gaan gelden voor alle dikkere bomen in Woerden, dus ook voor bomen die in een achtertuin of voortuin staan.

Hoewel de meeste partijen positief staan tegenover het voorstel om bomen beter te beschermen, waren er ook bezwaren. Onder andere dat het voorstel tot meer regels gaat leiden. Het college vindt het heel belangrijk dat de bewoners en bedrijven kunnen meedenken met het voorstel van Progressief Woerden. Het college wil dan ook een participatietraject opstarten. Dan zal blijken of mensen in Woerden het ermee eens zijn dat er voortaan toestemming moet worden gevraagd om dikke bomen om te hakken, bijvoorbeeld in hun eigen tuin.

Progressief Woerden wilde ook dat er een verplichting zou komen om een nieuwe boom te planten als vervanging voor een boom die wordt omgehakt, desnoods op een andere plaats. Ook deze wens stuitte op politieke bezwaren. Iemand met een oude boom in zijn tuin krijgt dan te maken met een plicht om een nieuwe boom te planten. Andere Woerdenaren, die een tuin hebben waar geen boom in staat, krijgen dan helemaal geen verplichting, want er zijn geen regels voor het inrichten van de tuin, al vindt de gemeente het wenselijk dat er minder tegels in tuinen komen.

De komende tijd gaat Progressief Woerden de motie opstellen die tegemoetkomt aan de verschillende bezwaren.

De documenten die tijdens de avond besproken zijn staan op de website van de gemeenteraad.

Video

Weerbericht

Vrij zonnig weer

Zondag deed zijn naam eer aan. En de temperatuur was prettig. We blijven nog een poosje van dit zomerweer genieten.

Deze maandagochtend begint met nevel maar al snel krijgt de zon de overhand. Er staat maar weinig wind en de temperatuur loopt al snel op naar 20°C.

In de middag en avond veel zon en enkele stapelwolken. De zwakke wind waait uit het noordoosten. De thermometer geeft 24°C aan.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 14°C.

Dinsdag krijgen we een zonnige en warme zomerdag. De zwakke wind zit in de oosthoek. Het kwik loopt op naar 27°*.

Foto: Tonnie Morsink Na de nevel zonnig