Image for Programma ‘Zon op Veld’ met 3 maanden vertraging vastgesteld

Programma ‘Zon op Veld’ met 3 maanden vertraging vastgesteld

Het programma ‘Zon op Veld’ is in juni door de colleges van Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas vastgesteld. Dat is 3 maanden later dan gepland. De vertraging is ontstaan doordat er door enkele gemeenteraden in de regio Midden-Holland van de regionale energie strategie (RES), nog wijzigingen zijn aangebracht in het programma, die eerst verwerkt moesten worden.

Met het programma ‘Zon op Veld’ krijgen projectontwikkelaars meer duidelijkheid over waar zonnevelden kunnen komen en waaraan die moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan hoe zichtbaar de panelen mogen zijn en hoe het zonneveld past bij het landschap.

In 2021 heeft de regio Midden-Holland de RES 1.0 vastgesteld. Daarin staat dat we in 2030 in onze regio 0,435 TWh per jaar willen opwekken. Dat is 1,24% van het landelijke doel (35 TWh). Dat wil de regio doen door eerst zonnepanelen op grote daken te leggen en met zonnevelden lang Rijks- en Provinciale wegen. Pas als blijkt dat dit niet voldoende oplevert, wordt gekeken naar de reservegebieden voor windenergie.

De provincie treft voorbereidingen voor wind op land, voor het geval er in het derde kwartaal van 2025 nog onvoldoende elektriciteit wordt opgewekt met zonnevelden. Nu het programma ‘Zon op Veld’ is vertraagd, zal met de provincie worden afgestemd over de deadline. Wind op land komt pas aan de orde als ‘Zon op Veld’ onvoldoende stroom blijkt op te leveren.

Zon en wolken

De komende dagen wordt het beter weer met meer zon en hogere temperaturen maar optimaal zomerweer zit er nog niet in.

In de ochtend trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 19°C.

In de middag is er steeds meer ruimte voor de zon en op het eind van de dag en in de avond is het zonnig weer. De zwakke wind is west tot noordwest. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht brede opklaringen maar ook kans op mist. De temperatuur zakt naar 12°C.

Donderdag een zelfde soort weer als vandaag. In de ochtend wolkenvelden en opklaringen. In de middag meer zon en tegen de avond zonnig weer. De wind wordt zuid en de thermometer geeft een zomerse waarde van 25°C aan.

Foto: Leo Petersen Ondanks de natte grond

Live TV

Notificaties aanzetten Ja Nee