Problemen leerlingenvervoer duurt heel schooljaar
Ook de rest van het schooljaar worden kwetsbare kinderen met de touringcar naar school gebracht. Dat werd donderdagavond tijdens een informatieavond in Woerden bekendgemaakt. Ouders van de kinderen zijn niet te spreken over de situatie. “Dit is slecht en kwalijk.”
Door een fout in de aanbesteding met de vervoerder worden kinderen niet meer thuis met een busje opgehaald, maar moeten ze met z’n allen in de ochtend naar de halte waar een touringcar de kinderen ophaalt. Van daaruit worden ze naar STIP VSO, hun school in Utrecht, gebracht.
Arco de Jong was een van de ouders die er gisteravond bij was. Hij is de vader van Ayla (14). De tiener heeft extra zorg nodig vanwege een zeldzame genmutatie en vertoont het gedrag van een 3-jarige. Daarnaast spelen andere dingen waardoor ze moeite heeft met veranderingen.
Voordat het leerlingenvervoer werd aangepast werd Ayla thuis opgehaald. Nu moet het volledige gezin eerder opstaan zodat de tiener naar de bushalte kan worden gebracht. Maar ook dat gaat weleens mis, zo bracht Arco zijn dochter vorige week vrijdag nog naar school in Utrecht omdat de bus niet kwam.
De vader van Ayla liet eerder al weten dat hij bang was dat het vervoer met de touringcar, wat een noodoplossing is, het hele schooljaar zou duren. Die angst is nu werkelijkheid geworden.
En ook al had hij al het nodige over de problemen gehoord, toch is hij geschrokken van de verhalen tijdens de bijeenkomst. “Je spreekt dan ook andere ouders en dan gaat het ook over hoe het in de bus gaat. Bij het in- en uitstappen zou een warme overdracht moeten plaatsvinden”, vindt Arco. “Het gaat om kinderen die heel vaak niet zelfstandig zijn. Wat al gebeurt, is dat kinderen bij een verkeerde bushalte zijn afgezet, omdat de begeleiding niet door had welk kind bij welke halte eruit moet. Dat zijn dingen die echt wel goed moeten zijn.”
Ook Remco van Rooijen uit Harmelen is teleurgesteld. Zijn dochter Elin (14) heeft het syndroom van down en is daarom net als Ayla afhankelijk van het leerlingenvervoer om naar school te kunnen gaan.Ook hij baalt ervan dat zijn kind het volledige schooljaar met een touringcar naar school moet. “Ons is verteld dat het tijdelijk was, nu duurt dit het hele schooljaar.”
Daarbij vindt de houding van de gemeente “slecht en kwalijk”. “Ze beloven gouden bergen, maar ik zie niet voor me dat alle kinderen iedere dag op tijd naar school gebracht gaan worden.” Verder zijn er nog andere verbeterpunten, vindt de vader van Elin. “Denk aan een aanspreekpunt bij de vervoerder, want dat is er niet en dat is verre van ideaal. Of ik denk dat het beter gaat worden? Nou, nee.”
Ik wil niet dat mijn zoon daar tussen zit.
Moeder Maddy Nell over de problemen in het leerlingenvervoer
Maddy Nell is moeder van Jim (14). Haar zoon heeft ook het syndroom van down. De eerste twee weken werd de tiener nog thuis opgehaald, maar vanaf maandag gaat hij ook met de touringcar naar school. Maddy heeft er gemengde gevoelens over. “Ik ben heel bij dat het leerlingenvervoer er is, maar als ik de problemen hoor van andere ouders beangst het mij wel.”
Tijdens de bijeenkomst werd kritiek geuit over de problemen in de bus, zoals de chaos op de terugweg. “Er werd gezegd dat sommige kinderen met elkaar vechten in de touringcar”, vertelt Maddy. “Ik wil niet dat mijn zoon daar tussen zit.”
De school denkt hierover mee aan een oplossing, zoals een vaste indeling in de bus waar rekening gehouden wordt welke leerlingen naast elkaar kunnen zitten. “Ook is er namens de school iemand bij de bus die helpt met in- en uitstappen. Dat moet voor meer rust zorgen.”
De moeder van Jim weet niet hoe het vervoer met de touringcar, dat de rest van het schooljaar zal duren, met haar haar zoon gaat verlopen. Wat mogelijk helpt, is dat haar zoon bevriend is met Elin, de dochter van Remco. Maddy denkt dat Jim in de bus naast Elin zal zitten. “Ons doel is om het te proberen, maar als ik merk dat het vervoer met de touringcar niet goed is voor Jim, dan gaan wij zelf wat regelen.”
Niet luisteren
De ouders hebben allemaal kritiek op de gemeente. Arco vindt dat de informatie beter kan en mist een luisterend oor vanuit de gemeente Woerden. “Wat je verwacht van de gemeente is dat ze naar haar burgers luistert en empathie toont. Maar gisteravond was daar eigenlijk geen ruimte voor. Er waren wel twee medewerkers van de gemeente die een houding hadden van: dit is het en als jullie het niet goed vinden, kunnen de kinderen niet naar school.”
Ook Remco heeft dat zo ervaren. “De gemeente heeft natuurlijk een zorgplicht naar haar burgers, maar de communicatie laat echt te wensen over.” De vader kreeg de uitnodiging gisteren rond 16.00 uur in zijn mail, voor een bijeenkomst die om 19.00 uur diezelfde dag plaatsvond. “Op het laatste moment hoor je wat.”
Daarnaast verwachtte hij van de gemeentemedewerkers meer betrokkenheid. “Er zaten twee mensen als makke schapen aantekeningen te maken, maar verder hielden ze zich op de achtergrond. Daar schiet je niets mee op.”
Maddy herkent wat Arco en Remco zeggen. “De houding van de gemeente tijdens de informatiebijeenkomst was wat mij het meest verbaasde. Ze zaten er meer dan passief bij.” De moeder van Jim vroeg na het aanhoren van de problemen in het leerlingenvervoer wat de gemeentemedewerkers van de problemen vinden. “En dan zegt een van hen: “Het is dit of helemaal niets.” Dan krijg je gefrustreerde ouders. Ze waren wel druk aantekeningen aan het maken, dus ik hoop dat ze daar wat mee doen.”
Reactie gemeente
De gemeente Woerden laat in een reactie weten dat ze het heel vervelend vinden dat het leerlingenvervoer niet altijd goed gaat. “De gemeente begrijpt dat dit een enorme impact heeft op zowel de kinderen als de gezinnen hieromheen. Achter de schermen wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk wél goed gaat.”
Het gemeentebestuur streeft ernaar dat uiteindelijk alles goed verloopt en dat alle kinderen in alle rust en met plezier veilig naar school kunnen. “We begrijpen dat het een aanpassing is wanneer er wordt gewisseld van thuis ophalen naar een opstaphalte in de buurt. We zien helaas geen andere oplossing. Er is een groot tekort aan chauffeurs. Door de opstaphaltes en het rijden met een touringcar kunnen alle kinderen naar school worden gebracht. Het alternatief is dat er geen vervoer is of in ieder geval niet voor alle kinderen en dat willen we niet.”
Foto’s: RTV Utrecht
Bron: RTV Utrecht