Image for Prachtlint Krimpenerwaard stimuleert biodiversiteit met ecologisch beheer (video)

Prachtlint Krimpenerwaard stimuleert biodiversiteit met ecologisch beheer (video)

KRIMPENERWAARD– Het project Prachtlint Krimpenerwaard is een initiatief om diverse partijen in de Krimpenerwaard te stimuleren meer te doen voor de biodiversiteit. Onlangs werd met genodigden een toer gemaakt langs delen van het project aan de N210 om te zien hoe het ecologisch beheer vorm begint te krijgen.

Charlotte Diepenhorst, coördinator van Prachtlint, lichtte het belang en de aanpak van het project toe. “Wat wij doen met Prachtlint is overal in dit gebied te zien. Dijken, bermen en taluds worden door verschillende beheerderspartijen ecologisch beheerd. Wij proberen ervoor te zorgen dat ook het beheer daarvan op elkaar wordt afgestemd,” aldus Diepenhorst.

Een van de opvallende kenmerken van de nieuwe aanpak is het afvoeren van maaisel en het reduceren van de maaifrequentie. “Het maaisel wordt nu afgevoerd, dat is een van de meest bijzondere zaken, plus dat er minder gemaaid wordt. Dat zal ertoe resulteren dat er veel meer bloemen en planten groeien en veel meer diversiteit is, wat er weer voor zorgt dat veel meer insecten daar kunnen huizen en zich ook beter kunnen verplaatsen, maar ook voor de zoogdieren,” verklaarde Diepenhorst.

Visueel aspect
Dit nieuwe beheerbeleid heeft ook invloed op het visuele aspect van de omgeving. De bermen worden niet meer strak en kort gemaaid, waardoor zaden zich beter kunnen verspreiden. “Er wordt ook continu gekeken naar de vochtigheid in een jaar, maar ook naar wat zich daar ontwikkelt en wanneer er dan wel en niet gemaaid moet worden. Soms ziet dat er wat slordiger uit dan we gewend zijn van jaren geleden, maar dat heeft absoluut een functie,” benadrukte Diepenhorst.

Het project omvat diverse terreinen in de Krimpenerwaard en wordt uitgevoerd door verschillende beheerders. Het Loetbos bijvoorbeeld, wordt beheerd door Staatsbosbeheer en Groenalliantie, terwijl langs de waterwegen het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard verantwoordelijk is. Daarnaast zijn de provincie en de gemeente ook actief betrokken.

‘Heeft tijd nodig’
Hoewel niet alle bermen al ecologisch worden beheerd, is een aanzienlijk deel inmiddels aangepast aan de nieuwe normen. “Het heeft altijd veel tijd nodig, het is niet iets wat je even inzaait en vervolgens resultaat geeft. Het is vooral het verschralen van de bermen en de manier van beheer en dat heeft echt jaren nodig om zich te zetten, maar de eerste ontwikkelingen zijn al echt zichtbaar en vandaar dat we vandaag een kijkje zijn gaan nemen,” aldus Diepenhorst.

Het ecologisch beheer is een continu proces dat zich blijft ontwikkelen. “Het is niet iets van een paar jaar, maar dat blijf je doen. En we zijn continu met elkaar aan het leren hoe we het beter kunnen doen en het kunnen verbeteren met elkaar. Dus in die zin zijn we zeker nog niet klaar met het project,” concludeerde Diepenhorst.

Bekijk hieronder de hele reportage die RTV Krimpenerwaard maakte:

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee