Image for Plannen voor Put van Broekhoven met gemeente besproken (audio)

Plannen voor Put van Broekhoven met gemeente besproken (audio)

De heer Bolk uit Waddinxveen heeft begin mei met de gemeente en het waterschap gesproken over zijn ideeën voor woningbouw in het noordelijk deel van de Put van Broekhoven bij Nieuwerbrug. De Put grenst aan Natuur Netwerk Nederland, het gedeelte dat de Reeuwijkse Plassen verbindt met de Nieuwkoopse plassen. Daarom wil de gemeente niet dat daar huizen komen of dat de Put wordt gedempt. Het behoud van de natuurfunctie van de Put van Broekhoven staat voor de gemeente voorop.

De heer Bolk heeft aangegeven nog geen concrete plannen te hebben voor woningbouw, maar dat hij de mogelijkheden aan het verkennen is om woningbouw en natuurversterking samen te laten gaan en gaat zijn plannen verder uitwerken.

Eigendom Put van Broekhoven 2024

Waterberging bij extreme neerslag
Het waterschap De Stichtse Rijnlanden (HSDR), eigenaar van het grootste deel van de Put, wil bij extreme neerslag de Put gebruiken voor tijdelijke waterberging. Het waterschap verwacht dat er in De Put 250.000 kubieke meter water geborgen kan worden. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen nodig, zoals het op enkele plaatsen ophogen van de kades en aanleggen van een buitenberm, die bij harde wind de golven kan breken zodat ze niet over de kade slaan.

Gebied heeft bestemming natuur
Op dit moment onderzoekt het waterschap de mogelijkheden en ook de eventuele gevolgen van het grondwaterpeil in de omgeving. De gemeente ziet de noodzaak van een calamiteitenberging, maar vindt het wel belangrijk dat het waterschap alle belangen die er spelen goed weegt.

Uiteindelijk moeten Bolk en het waterschap voor de inrichting vergunningen aanvragen, die de gemeente pas afgeeft na een zorgvuldige beoordeling.

Luister ook naar het interview met Lex Heij van de koffietuin, die naast De Put woont.

Zon en wolken

De komende dagen wordt het beter weer met meer zon en hogere temperaturen maar optimaal zomerweer zit er nog niet in.

In de ochtend trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 19°C.

In de middag is er steeds meer ruimte voor de zon en op het eind van de dag en in de avond is het zonnig weer. De zwakke wind is west tot noordwest. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht brede opklaringen maar ook kans op mist. De temperatuur zakt naar 12°C.

Donderdag een zelfde soort weer als vandaag. In de ochtend wolkenvelden en opklaringen. In de middag meer zon en tegen de avond zonnig weer. De wind wordt zuid en de thermometer geeft een zomerse waarde van 25°C aan.

Foto: Leo Petersen Ondanks de natte grond

Live TV

Notificaties aanzetten Ja Nee