Image for Plan Reijerscop aangepast door reacties van bewoners

Plan Reijerscop aangepast door reacties van bewoners

Het Toetsingskader Reijerscop van de gemeente Woerden is deels aangepast na reacties van omwonenden en andere partijen. Deze reacties noemt men ook wel zienswijzen. Er zijn 39 zienswijzen ingediend op het plan voor windmolens in de Reijerscop bij Harmelen. RPL ging met wethouder Jelmer Vierstra in gesprek.

39 zienswijzen zijn er behoorlijk wat, maar dat is niet gek, vindt wethouder Vierstra: “Het is natuurlijk logisch dat er bij iets wat behoorlijk impact heeft op de polder er veel mensen zijn die een reactie willen geven.”

Geluid

De grootste zorgen van deze inwoners ging om het geluid wat vrij komt bij de wieken van de windmolens. Wethouder Vierstra is samen met omwonenden en andere belanghebbenden op busreis naar een windpark in Meeden, in de provincie Groningen. In Meeden ervaren inwoners geluidsoverlast van de wieken. “Daar hebben we een vrouw gesproken die bijna iedere nacht wakker ligt van de inwoners door een constante bromtoon,” vertelt Vierstra, “maar de gemeente daar gaat niet handhaven omdat het niet boven de landelijke norm uitkomt.”

Dit wil de gemeente Woerden voorkomen en gaat een extra norm toevoegen voor tonaal geluid. Tonaal geluid is een eentonig geluid wat ook irritant is als het niet heel hard binnenkomt.

Daarnaast komt er ook een extra norm op momentaan geluid. Het Rijk werkt namelijk met een jaargemiddelde van geluid. Inwoners zijn bang dat ze de ene keer geen last hebben van geluidsoverlast en de andere keer juist heel veel. Dan kan het jaargemiddelde nog steeds onder de norm blijven. “Met deze norm gaan we niet pas op het einde van het jaar het gemiddelde berekenen,” vertelt Vierstra, “dan kan de Omgevingsdienst gaan handhaven op het moment dat mensen overlast ervaren.”

Waardevermindering huizen

Omwonenden zijn naast geluidsoverlast ook bang voor een waardevermindering van hun koophuis. Het is wettelijk vastgesteld dat er een nadeelcompensatie is voor mensen waarvan hun huis minder waard is geworden. Als vastgoed in waarde daalt, kan er een vergoeding van de ontwikkelaar van het project gevraagd worden.

“Maar mensen vinden vaak dat die wettelijke bepaling lager uit valt dan wat hen gevoelsmatig in schade is aangedaan,” vertelt Vierstra. Hij stelt dan ook wat anders voor: “Vanuit de gemeente willen we dat de ontwikkelaar in gesprek gaat met omwonenden. Vaak valt dit bedrag hoger uit dan de nadeelcompensatie.”

Foto: Provincie Utrecht

Het weer door Mees Weststrate

Bewolkt en somber

De trend zet voort, bewolkt en somber weer en dat is ook deze maandag het geval.

In de ochtend is het bewolkt. Er staat een zwakke zuidenwind. De temperatuur is 0°C.

In de middag veel bewolking. De zwakke wind waait uit het zuiden. Het kwik komt maar een paar graden boven het vriespunt uit.

In de nacht klaart het op. De minimumtemperatuur wordt -1°C.

Dinsdag wisselend bewolkt en opklaringen. De wind blijft in de zuidhoek. De thermometer geeft 3°C aan.

Foto: Tonnie Morsink Haarijs

Notificaties aanzetten Ja Nee