Image for PFAS-niveau in Utrechtse zwemwateren onder RIVM-waarden

PFAS-niveau in Utrechtse zwemwateren onder RIVM-waarden

In de officiële zwemwateren van Utrecht zijn geen hoge concentraties PFAS gevonden. Dat blijkt uit metingen die door de waterschappen en Rijkswaterstaat in opdracht van de provincie Utrecht zijn uitgevoerd.

De gemeten hoeveelheden op alle 27 locaties van het onderzoek, liggen ruim onder de door het RIVM vastgestelde advieswaarden. Volgens de richtlijn mag het zwemwater maximaal 280 nanogram PEQ (de verzamelnaam voor diverse PFAS-soorten) per liter bevatten. In Utrecht variëren de gemeten waarden van 0 tot 81 PEQ/l. PFAS. Polyfluoralkylstoffen, is een groep van meer dan 6000 chemische stoffen, berucht omdat ze in de natuur niet afbreken. Hoewel er de afgelopen jaren meer naar buiten is gekomen over de schadelijkheid van de stoffen, kan er gerust gezwommen worden in de Utrechtse wateren.

Bijdrage van Guusje van der Maat

Video

Weerbericht

Wolken en zon

Het aller aardigste zomer weer houdt nog even aan. Wolken, zonnige momenten en een prima temperatuur. Alleen vrijdag deels nat.

Deze woensdagochtend is er veel ruimte voor de zon. De zwakke wind is noordwest en de temperatuur 19°C.

In de middag en avond zonnig weer. De zwakke wind waait uit het noordwesten. Het kwik loopt op naar 22°C.

De nacht levert helder weer op bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Donderdag ochtend en middag een mix van wolken en flinke opklaringen maar in de avond trekt de hemel dicht. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 24°C aan

In de nacht is het bewolkt en valt er lichte regen. Met 17°C is het een zwoele nacht.

Vrijdag veel bewolking en in de ochtend en deel van de middag soms wat regen. Op het eind van de middag en in de avond klaart het op. De wind blijft zuidwest. De temperatuur is deze dag 21°C.

Het volgende nieuwe weerbericht wordt zaterdag geplaatst.

Foto: Drenthe natuurlijk Hollandse zomerluchten

Notificaties aanzetten Ja Nee