Penningmeesterschap is voor iedereen op te pakken
“Je moet cijfers leuk vinden maar je hoeft geen financieel zwaargewicht te zijn,” zegt de huidige RPL penningmeester George Becht. Hij stopt en zoekt een opvolger. Hij weet zeker dat veel mensen deze functie wel kunnen vervullen.
“Je denkt misschien dat het ingewikkeld is, maar praktisch gezien valt dat reuze mee. Toen ik in augustus vorig jaar gevraagd werd als penningmeester zei ik ja, en wel met de voorwaarde dat ik het tijdelijk zou doen om RPL Woerden te helpen.” En dat heeft hij gedaan. “De functie is nu zo vormgegeven dat het voor vrijwel iedereen op te pakken is.”
Eenvoudig praktisch proces
Praktisch gezien checkt George eenmaal per week de fysieke en de digitale mailbox en handelt de daaruit voortkomende acties af. Hierbij zitten ook de facturen die hij eenmaal per maand naar het administratiekantoor stuurt. “Hiervoor heb je wel een zekere discipline nodig maar het administratiekantoor verwerkt dat verder in de boekhouding.” Met datzelfde kantoor heeft hij eenmaal per kwartaal contact. “Dan komen de kwartaalcijfers en bespreken we of we nog in de pas lopen. Ze geven een uitgebreide toelichting zodat de cijfers duidelijk zijn.” De penningmeester verstuurt ook zelf facturen. “Eenmaal per kwartaal voor partijen die gebruik maken van ons pand en van de antenne. En eenmaal per jaar de facturen voor de vrienden van RPL Woerden.” Het sturen van facturen voor advertenties ligt bij een andere vrijwilliger.
Zorgvuldig zijn
Je bent als penningmeester uiteraard verantwoordelijk voor het gevoerde financiële beleid. “Dat doe je samen met de rest van het bestuur, maar het is wel belangrijk om zorgvuldig met het budget om te gaan en op de kleintjes te letten. Daar moet je als penningmeester wel daadkrachtig in zijn.” Bestuursvergaderingen horen er dus bij. “Eenmaal in de zes weken en die bespreekt de penningmeester voor met de voorzitter en de secretaris.”
Subsidiewerkzaamheden
Dat budget komt grotendeels van gemeentelijke subsidies. “De begroting die je als penningmeester opstelt en als bestuur vaststelt, is onderdeel van de jaarlijkse subsidieaanvraag bij de gemeente. Minimaal twee keer per jaar voer je een voortgangsgesprek met de gemeente.” Na afloop van een jaar legt de omroep weer verantwoording af en dat gebeurt via de door het administratiekantoor opgestelde jaarrekening in combinatie met het Bestuursverslag.
Een plek met passie
Toen George binnenkwam bij RPL merkte hij dat hier enorm veel gebeurt met passie. “Mensen die vanuit hun hobby mooie programma’s maken. Dat zie je niet zo aan de buitenkant maar de ongeveer tachtig vrijwilligers maken de omroep wel. En het vraagt nog best wel wat om dat draaiende te houden. Dat hoef je als penningmeester overigens niet vanuit een passie voor radio of tv te doen.”
Betrokkenheid
Die passie brengt een grote mate van enthousiasme. “Dat is het mooie van een lokale omroep. Hoe je dat in stand houdt en iedereen goed informeert is wel geregeld onderwerp van gesprek tijdens de bestuursvergaderingen.” George blikt daarbij voorzichtig vooruit naar de vorming van de Streekomroep in 2027. “Als penningmeester kun je daar vanuit de financiële verantwoordelijkheid bij betrokken worden.”
Interesse?
RPL is dus naarstig op zoek naar een penningmeester. “Ik denk dat dit juist een hele leuke functie is als je van cijfers houdt. Het is qua complexiteit te overzien, dus er moet iemand te vinden zijn die ooit al eens gedacht heeft om zoiets te gaan doen en er nu klaar voor is om deze taak op te pakken binnen een organisatie die midden in de Woerdense samenleving staat. Ik zal mijn functie uiteraard zorgvuldig overdragen.”
Lees hier alles over de functie.
Bron: RPL Woerden
© foto: Winny van Rij