Ook in Woerden interesse in elektrisch rijden
Anno 2024 zijn elektrische auto’s niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met de introductie van nieuwe modellen, groeit ook het aanbod aan tweedehands exemplaren. De interesse in deze elektrische occasions is groot. Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse occasionsmarkt.
“In twee jaar tijd is het aanbod aan tweedehands elektrische auto’s sterk gestegen. Eind 2022 werd ongeveer 4% via Gaspedaal.nl te koop aangeboden. Momenteel gaat het om bijna 9%”, zegt Jasper Verweij, auto-expert bij Gaspedaal.nl.
In de provincie Utrecht wordt er vaak gezocht naar elektrische occasions, al zijn er wel grote verschillen op lokaal niveau. De top tien van Utrechtse gemeenten met de grootste interesse in elektrische voertuigen ziet er als volgt uit:
Soest: 19% vaker gezocht naar elektrische occasions
Oudewater: 18% vaker
Baarn: 17% vaker
Utrecht: 15% vaker
Zeist: 14% vaker
Bunnik: 11% vaker
Houten: 11% vaker
IJsselstein: 11% vaker
Woerden: 9% vaker
De Bilt: 7% vaker
Elektrische auto minder waardevast
Landelijk gezien vlakt de vraag naar elektrische auto’s wat af. Dat is terug te zien in de waardevastheid van elektrische modellen. Waar elektrische auto’s twee jaar geleden nog het meest waardevast waren van alle brandstoftypes, presteren ze op dit gebied nu juist veel minder goed.
Van alle brandstoftypes, houdt een elektrische auto ruim 15% minder van de oorspronkelijke waarde vast. In vergelijking met benzineauto’s is het verschil zelfs nog iets groter. Volgens Jasper Verweij gaat de autorijdende consument minder snel overstag voor een volledig elektrische auto dan eerst werd verwacht.
“Veel early adopters rijden al elektrisch, maar de groep consumenten die daarna de overstap zou moeten maken, doet dat in een lager tempo dan gedacht. Waarschijnlijk kiest men toch eerst voor een hybride en blijft daarmee rijden totdat er tweedehands elektrische auto’s met een grotere actieradius en een gunstiger prijskaartje worden aangeboden”, aldus Verweij.
© Foto: Paul van den Dungen