Image for Onderzoek naar zonnepanelen langs A12, door naar volgende fase

Onderzoek naar zonnepanelen langs A12, door naar volgende fase

In december 2023 is een initiatief gestart voor het plaatsen van zonnepanelen langs de A12. Het initiatief maakt deel uit van het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER), waarbij de overheid gronden beschikbaar stelt voor energieprojecten. In het najaar van 2023 begonnen Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland, RES-regio’s en gemeenten een vooronderzoekt, waarbij werd gekeken hoeveel ruimte er is voor zonnepanelen. De uitkomst was positief, dus is er besloten om verder onderzoek te doen.

Intentieverklaring getekend
Bestuurders hebben nu een intentieverklaring getekend voor de volgende fase. In deze fase wordt gekeken naar waar de zonnepanelen kunnen komen, hoe ze in het landschap passen, hoe groot het project wordt, en of het project financieel

Tijdens de volgende fase worden omwonenden geïnformeerd en betrokken bij de plannen (naar verwachting medio 2025). Ook wordt gekeken hoe de omgeving financieel kan meeprofiteren of mede-eigenaar kan worden. Gemeenten moeten hiervoor beleid opstellen, mogelijk speciaal gericht op dit project, omdat het meerdere gemeenten betreft.

Het OER-project A12 Zuid-Holland is een samenwerking tussen de gemeenten Den Haag, Delft (A13), Zoetermeer, Lansingerland, Zuidplas, Waddinxveen, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk, de provincie Zuid-Holland, de RES-regio’s Rotterdam Den Haag en Midden-Holland, ProRail en Rijkswaterstaat-regio West-Nederland-Zuid (WNZ). Verder zijn Rijkswaterstaat (RWS), Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij het project betrokken.

Zon en wolken

Geleidelijk aan worden de dagen zonniger en warmer. Gisteren werd er al een begin mee gemaakt.

De vroege ochtend begint met nevel en verder een mix van wolken en zonnige momenten. Er staat weinig wind en de thermometer geeft 20°C aan.

In de middag zon en wolken en in de avond zonnig weer. De zwakke wind is noordwest tot noord. Het kwik loopt op naar 25°C.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 15°C.

Vrijdag vrij zonnig weer. Bij een zwakke zuidoosten wind wordt de temperatuur 28°C.

Foto: Het Groen hart Eerst nevel

Live TV

Notificaties aanzetten Ja Nee