Onderzoek naar lastige zoektocht nieuwe burgemeesters
Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt waarom het voor sommige gemeenten steeds lastiger wordt om een burgemeester te vinden. Dat meldt RTL Nieuws. In de sollicitatieprocedure reageren steeds minder kandidaten op de vacature voor het burgermeesterschap.
Onder andere bij de Utrechtse gemeente Bunschoten is er moeite om een burgermeester te vinden. Burgemeester Melis van de Groep gaat in september met pensioen. Zes mannen en een vrouw hadden gesolliciteerd, maar Commissaris van de Koning Hans Oosters vond dat er niet genoeg gekwalificeerde kandidaten tussen zaten. De vacature werd daarom opnieuw opengesteld.
Volgens RTL Nieuws daalt het aantal gegadigden om burgemeester te worden al jaren. In 2016 waren er nog gemiddeld 30 kandidaten per vacature, inmiddels is dat gedaald naar 18. “Het is een trend die we nauwlettend volgen,” zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen RTL Nieuws. “Omdat we niet weten wat de precieze oorzaak is, gaan we hier de komende tijd onderzoek naar doen.” Wanneer dat onderzoek afgerond is, is onduidelijk.
Ook de gemeente Woerden gaat op zoek naar een nieuwe burgemeester. Die vacature laat nog even op zich wachten, maar waar moet een burgemeester aan voldoen? In het algemeen is er een aantal eisen en er zijn vijf basiscompetenties: integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig. Daarnaast maakt de gemeenteraad zelf een profielschets. In Bunschoten wordt onder andere gevraagd om een persoon die ‘een van ons is of wil worden’. De nieuwe burgemeester moet het vissersdorp goed snappen. Ook Woerden is druk bezig met een profielschets. De gemeente kiest ervoor om met Woerdenaren de profielschets te maken. Hierin komen de wensen en wordt beschreven wat goed bij onze gemeente past.