Omgevingsdienst gaat Woerden meer kosten
De gemeente Woerden moet meer gaan betalen voor de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU). Een oorzaak daarvan is dat de dienst over het jaar 2023 een negatief resultaat heeft geboekt. Daarnaast gaan de uurtarieven van de dienst omhoog. Voor het jaar 2025 moet Woerden een bedrag van € 1,9 miljoen op de begroting zetten voor de Omgevingsdienst.
Arnold van Vuuren, directeur van de ODRU gaf een toelichting op de cijfers aan de gemeenteraadsleden. Hij deed dat tijdens een politieke avond op donderdag 30 mei. Hij sprak onder andere over de nieuwe omgevingsdienst. Deze nieuwe dienst zal op termijn voor de gehele provincie Utrecht gaan werken. De huidige ODRU werkt voor 15 gemeenten.
De oprichting van de nieuwe dienst heeft voordelen omdat er dan beter kan worden afgestemd met andere gemeenschappelijke diensten, zoals de GGD en de Veiligheidsregio. De GGD en de Veiligheidsregio werken namelijk ook voor de gehele provincie Utrecht. Aan de nieuwe dienst zullen 26 gemeenten deelnemen en ook de Provincie Utrecht zelf.
Van Vuuren ging ook in op een andere ontwikkeling die de komende tijd onzekerheid met zich meebrengt. Hij doelde op de Omgevingswet. Vanaf 1 januari is deze nieuwe wet in heel Nederland van kracht geworden. Daardoor gaan alle omgevingsdiensten anders werken. Deze andere werkwijze heeft mogelijk ook gevolgen op financieel gebied. Om de veranderingen te steunen geeft de Rijksoverheid een financiële bijdrage, maar het is nog niet bekend of die bijdrage voldoende zal zijn. Dit betekent dan ook een extra onzekerheid voor de begroting van de gemeente Woerden.
Wat doet de Omgevingsdienst Regio Utrecht?
De ODRU voert milieutaken en andere taken rond de omgeving uit voor 15 deelnemende gemeenten, waaronder Woerden. De dienst ondersteunt en adviseert inwoners en bedrijven op het gebied van milieuvergunningen. De dienst is gespecialiseerd in milieutoezicht en handhaving. Zij doen dat op de gebieden veiligheid, luchtkwaliteit, geluidshinder, energie, afval en bodem.
Wat is de nieuwe Omgevingswet?
Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, horen en ruiken is. Een vergunning aanvragen voor een nieuw plan of idee kan in het nieuwe digitale Omgevingsloket. In dit loket staan alle regels en plannen van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. De Omgevingswet is op 1 januari 2024 ingegaan.
Bekijk hier de animatie van de Rijksoverheid over de Omgevingswet.
Bijdrage van Elly Waterman