Image for OM wil 10 miljoen van trio dat hennepkwekerij runde

OM wil 10 miljoen van trio dat hennepkwekerij runde

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen van 12 en 16 maanden tegen twee mannen uit Ameide. Zij runden samen met een kaasboer uit Montfoort anderhalf jaar lang een professionele hennepkwekerij . Daarnaast wil het OM de vele miljoenen euro’s afpakken die zij met de handel in cannabis zouden hebben verdiend. Dat werd duidelijk tijdens een rechtszaak tegen de twee mannen. Ook de Montfoorter en diens vrouw stonden terecht, in hun geval alleen voor witwassen.

De verdachten werden vier jaar geleden als onderdeel van een groot drugsonderzoek langdurig door de politie geobserveerd. Daarbij kwam de recherche ook de hennepkwekerij aan de Arkelsedijk in het buitengebied van Gorinchem op het spoor.

In 2021 deed de politie invallen op meerdere adressen in Montfoort, Ameide, Haastrecht en Gorinchem. Daarbij werden grote bedragen aan contant geld en luxe goederen in beslaggenomen, zoals dure auto’s en een speedboot. Ook werd beslag gelegd op huizen en bedrijfspanden.

De Montfoorter speelde een centrale rol binnen de groep en werd daarvoor twee jaar geleden al veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij heeft de straf inmiddels uitgezeten, maar er volgt nog een financiële afrekening.

Volgens het OM hebben de mannen ieder zo’n 3,2 miljoen euro met de handel in hennep verdiend. Voor de Montfoorter komt daar nog ruim drie ton bij die hij zou hebben verdiend met de handel in harddrugs. Deze ontnemingsvorderingen worden door de rechtbank na de zomervakantie in een aparte zaak behandeld.

Vriendengroep

De drie bevriende mannen waren in het verleden vaak samen op en rond het het water van de Lek te vinden. Daar zouden ze het plan hebben bedacht om samen een hennepkwekerij op te zetten. Een van de mannen uit Ameide verkocht zijn loods aan de Arkelsedijk aan de kaasboer.

Ze richtten de loods samen in als kwekerij. In een speciale groepsapp hielden ze elkaar op de hoogte over aankoop van jonge plantjes, de verkoop van de oogst en van de technische problemen die zich voordeden. Naast het politieonderzoek vormen de berichten in de groepsapp een belangrijk deel van het bewijs in de zaak.

Toen de politie een inval deed, was de kwekerij in Gorinchem al ontmanteld. De mannen zouden er mee zijn gestopt nadat de laatste oogst was gestolen. Volgens een van de verdachte door het foute vriendje van een van de meisjes die hielpen bij het knippen van de henneptoppen.

Opbrengst zwaar overdreven

Volgens het OM stonden er zo’n 2200 honderd planten in de kwekerij en werd er 16 keer geoogst. Elke plant zou een kleine drie kilo aan henneptoppen hebben opgeleverd. Op deze berekening zijn ook de enorme bedragen gebaseerd die het OM de verdachten wil ontnemen.

Maar volgens de verdachten zelf stonden er veel minder planten en werd er slechts zes keer geoogst. Een aantal oogsten zouden grotendeels zijn mislukt en de laatste werd gestolen. Ook waren er veel onkosten. Dat zou ook blijken uit de appjes die ze uitwisselden. Volgens de verdediging hebben zij hooguit 33.000 euro per persoon aan de hennepteelt overgehouden.

Reddingsboei

De mannen uit Ameide maakten veel bezwaar tegen de beschuldiging dat zij samen met anderen een criminele organisatie hadden gevormd. “We waren gewoon een stel vrienden die een centje wilden bijverdienen”, zei een van hen.

Het plan voor de kwekerij was voor hem een “financiële reddingsboei” geweest, omdat hij door een relatiebreuk grote geldzorgen had. Maar dat er bij hem een vuurwapen met een grote hoeveelheid munitie werd gevonden, maakt volgens het OM duidelijk dat het niet om onschuldige verdenkingen gaat.

Witwassen

De zaak van de kaasboer uit Montfoort werd twee jaar geleden niet helemaal afgehandeld. Hij had 59.000 euro van het geld dat hij met drugshandel had verdiend bij een vriend verstopt. Naar eigen zeggen wilde hij dit verborgen houden voor zijn vrouw. Het OM ziet dit als witwassen en eist daarvoor twee maanden gevangenisstraf. Het geld zou de rechtbank verbeurd moeten verklaren.

De vrouw van de Montfoorter stond ook terecht voor witwassen, maar dat zou met de kaashandel van haar man te maken hebben gehad. Een deel van het contante geld waarmee klanten betaalden werd niet opgegeven bij de belastingen, maar verstopte zij thuis in een poef. Het zou gaan om tienduizenden euro’s. Het OM wil dat zij hiervoor 120 uur taakstraf krijgt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaken van alle verdachten.

Bron: RTV Utrecht

Video

Weerbericht

Zon en wolken

Geleidelijk aan worden de dagen zonniger en warmer. Gisteren werd er al een begin mee gemaakt.

De vroege ochtend begint met nevel en verder een mix van wolken en zonnige momenten. Er staat weinig wind en de thermometer geeft 20°C aan.

In de middag zon en wolken en in de avond zonnig weer. De zwakke wind is noordwest tot noord. Het kwik loopt op naar 25°C.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 15°C.

Vrijdag vrij zonnig weer. Bij een zwakke zuidoosten wind wordt de temperatuur 28°C.

Foto: Het Groen hart Eerst nevel

Notificaties aanzetten Ja Nee