
NU’91 trekt aan de bel in de zorg
Een tekort aan personeel zorgt ervoor dat de werkdruk in de zorg toeneemt en dat de roosters moeilijk rond te krijgen zijn. Dat blijkt uit een peiling van belangenorganisatie NU’91 uit Nieuwegein. De organisatie vreest dat medewerkers ermee stoppen. Femke Merel van Kooten is voorzitter van NU‘91 en zit in de Woerdense gemeenteraad: “Elke zorgprofessional die de zorg verlaat is er één te veel.”
Nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat zelfstandig ondernemers niet meer ingehuurd mogen worden als zij praktisch net zo functioneren als medewerkers in vaste dienst. De wet is bedacht om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Sinds afgelopen januari wordt actief gehandhaafd op deze wet.
Zorgmedewerkers zien sindsdien gaten in de roosters en de werkdruk neemt toe. Volgens de voorzitter is het een illusie om te denken dat zzp’ers terugkeren in loondienst. Veertien procent van de ondervraagden geeft aan de zorg te willen verlaten. “Zolang de arbeidsvoorwaarden van zorgprofessionals niet verbeteren, blijft de uitstroom uit de zorgsector doorgaan. We moeten zorgen dat werken in loondienst ook aantrekkelijker wordt”, zegt ze. Concreet vertaalt zich dat in betere salarissen, meer zeggenschap en waardering voor de medewerkers.
Kwaliteit
Van Kooten maakt zich zorgen om de kwaliteit van de zorg. Ze vindt dat er door de overheid niet goed is nagedacht over de consequenties voor de mensen die in de zorg werken of zorg krijgen. “Het gaat echt minder worden qua kwaliteit en bereikbaarheid”, zegt ze. Daarnaast wordt zorg mogelijk duurder omdat detacheringsbureaus zich opwerpen als bemiddelaar tussen werkgever en werknemer. “Zij vragen daar ook een bepaald tarief voor dus dat brengt extra kosten met zich mee.”
Zelfstandigen hebben relatief veel zeggenschap. Bijvoorbeeld over het tarief dat ze vragen of welke diensten ze wel en niet willen werken. “Je wil graag mensen in loondienst hebben”, zegt Van Kooten. “Het is goed voor de continuïteit, de ontwikkeling van het team en er staan vaste gezichten aan het bed”, zegt ze. Maar in de realiteit ziet ze dat zzp’ers ook vaak gaten in de roosters opvullen waarmee ook de werknemers in vaste dienst zijn geholpen. “Het is heel fijn als je zzp’ers als flexibele schil kan inzetten”, zegt Van Kooten.
Betere voorwaarden
De oplossing zit volgens NU’91 in de keuzes van de politiek en werkgevers. Als de salarissen en voorwaarden in de zorgsector verbeteren, zal het personeelstekort vanzelf minder worden. Volgens NU’91 kampt Nederland in 2030 met een tekort van 300.000 zorgmedewerkers. “Het wegvallen van zzp’ers verergert deze crisis alleen maar.”
Foto: Pexels
Bron: RTV Utrecht