Noodopvang asielzoekers maandag in gebruik
De noodopvang voor asielzoekers aan de Bleek in Woerden is maandagochtend open gegaan om in totaal tweehonderd asielzoekers op te vangen. Het gaat om mensen afkomstig uit Ter Apel en Budel, waar onvoldoende ruimte is. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft het oude Campinagebouw hiervoor ingericht, in opdracht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
De voormalige kantoorruimtes op de eerste, tweede en derde verdieping van het gebouw zijn veranderd in slaapkamers met stapelbedden. Er slapen maximaal acht mensen op een kamer. Op de begane grond is een ontvangstruimte en een eetzaal. Verder zijn er kantoorruimtes voor het personeel, een arts, Vluchtelingenwerk en de beveiliging.
Locatiemanager Youssra Dahbi, op de foto hierboven samen met wethouder Arjan Noorthoek, vertelt dat op de verdiepingen van de slaapkamers geen toiletten aanwezig zijn. Buiten is een tijdelijk gebouw neergezet met WC’s, douches en vijfentwintig eenvoudige keukenblokken. Er zijn ook koelkasten, wasmachines en drogers. Het tijdelijke gebouw is via een overdekte gang bereikbaar.
Vrijdagavond werd nog gewacht op de laatste formaliteiten. De brandweer moest nog kijken of het gebouw veilig was. Daarna heeft de gemeente Woerden definitief toestemming gegeven om het gebouw te gaan gebruiken.
Dagbesteding
Het is de bedoeling dat de bewoners zelf eten koken. De eerste dagen is er nog wel catering voor hen geregeld. De bewoners krijgen van het COA 72 euro leefgeld per week. Daarmee moeten zij, naast voeding ook hun kleding, telefoonabonnement en openbaar vervoer betalen. Er bestaat de mogelijkheid om in de noodopvang met kleine klussen of schoonmaken nog wat bij te verdienen. Zij ontvangen daarvoor een vergoeding van 1 euro, voor maximaal 14 uur.
Youssra Dahbi verheugt zich op de komst van de tweehonderd mensen. Zij heeft veel ervaring in andere locaties voor noodopvang die door de VRU zijn ingericht. Met vijftien collega’s en met vijf ingehuurde beveiligers gaat zij aan de slag. Zij hoopt dat de mensen niet allemaal tegelijk komen, maar daar beslist het COA over. Ze wil graag de tijd hebben om mensen welkom te heten en prettig te ontvangen.
Welke dagbesteding er voor de bewoners nog meer zal zijn, is nog niet ingevuld. Dat hangt af van de individuele wensen. De ervaring leert dat velen in het begin vooral behoefte hebben aan een veilige omgeving. Later willen zij mogelijk meer gaan doen, zoals Nederlands leren of meedoen met een wandelclub. Verschillende Woerdense vrijwilligers staan klaar om hen daarbij te helpen.
Geen alleenstaande minderjarigen
Naar Woerden komen zowel gezinnen met kinderen als ook vrijgezellen. Er komen geen alleenstaande minderjarigen.
Overlast en zelfs misdrijven door asielzoekers komen regelmatig in het landelijke nieuws, met name in Ter Apel. Volgens een woordvoerder van het COA worden mogelijke overlastgevers verdeeld over verschillende locaties in het land. In de locaties voor noodopvang in de provincie Utrecht is tot nu toe nauwelijks overlast geweest. Uit onderzoek over 2023 blijkt dat er in de noodopvang locaties minder misdrijven worden gepleegd dan in de asielzoekerscentra. Volgens de locatiemanager van de Bleek worden de problemen in Ter Apel vooral veroorzaakt door de slechte omstandigheden daar. Zij verwacht geen grote problemen in Woerden.
Wethouder Arjan Noorthoek heeft ook andere locaties voor noodopvang gezien. Hij is tevreden over de inrichting van het voormalige Campinagebouw.
De noodopvang in Woerden zal gedurende een jaar gebruikt worden. Het COA heeft verzocht het gebouw aan de Bleek langer beschikbaar te stellen, niet als noodopvang maar als asielzoekerscentrum. Het COA zou graag zien dat het gebouw gedurende vijftien jaar in gebruik kan blijven. Komend najaar zal de Woerdense gemeenteraad dit verzoek bespreken.
Foto’s: Martinus Matthew