Image for Nieuwjaarsreceptie Krimpenerwaard: Trots, uitdagingen en ambities voor 2025 (video)

Nieuwjaarsreceptie Krimpenerwaard: Trots, uitdagingen en ambities voor 2025 (video)

LEKKERKERKAfgelopen donderdagavond heeft in Amicitia te Lekkerkerk de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Krimpenerwaard plaatsgevonden. Tijdens de bijeenkomst spraken burgemeester Hans Beenakker en raadslid Jan Verburg over de uitdagingen, successen en ambities voor 2025.

Burgemeester Hans Beenakker, die zijn tweede nieuwjaarsreceptie meemaakte sinds zijn aantreden in 2024, opende met een reflectie op zijn eerste jaar als burgemeester. “Ik ben nu een jaar burgemeester van de Krimpenerwaard. Daarmee ben ik eindelijk zover dat ik niet meer hoef te zeggen dat ik hier ben voor de eerste keer. Dit is mijn tweede nieuwjaarsreceptie, en dat ga ik dan dit jaar heel vaak roepen”, grapte hij.

De burgemeester sprak zijn bewondering uit voor de gemeente en haar inwoners. “Ik ben onder de indruk geraakt van de ondernemerszin, de sterke sociale samenhang, de vele vrijwilligers en de enorme vitaliteit. De eigenheid van de kernen, het unieke landschap en de bijzondere evenementen zijn echt de kracht van de Krimpenerwaard.”

Beenakker benadrukte dat trots zijn op de regio belangrijk is en dat inwoners dat gevoel samen moeten uitdragen. “Wij zijn nuchter, we houden van aanpakken, maar het zit ons soms een beetje in de weg om die trots ook echt te laten zien. Toch is dat essentieel.”

Daarnaast ging de burgemeester in op de bijzondere tradities en verhalen van de Krimpenerwaard. “Ik heb kennisgemaakt met echte Krimpenerwaardse begrippen, zoals het Tante Dickybad, Moskou aan de Lek en het geheim van Haastrecht.”

2025: een jaar van viering en vooruitgang
Met het oog op 2025 kondigde Beenakker aan dat het een bijzonder jaar wordt, omdat de gemeente dan haar 10-jarig bestaan viert. “We zijn in 2015 ontstaan uit vijf verschillende gemeenten. De eerste vergadering van die nieuwe gemeente vond hier in Amicitia plaats.”

Om het jubileum te vieren, heeft de gemeente verschillende activiteiten gepland. “Er komt een fotowedstrijd waarvan de beste foto’s geëxposeerd worden in het nieuwe gemeentehuis. Ook organiseren we een pannenkoekenmiddag voor alle kinderen die in 2025 tien jaar worden. En we nodigen inwoners uit om verhalen en foto’s van de afgelopen tien jaar met ons te delen. Uiteraard doen we dit allemaal zuinig en binnen het budget.”

Tekst gaat verder onder foto

Daarnaast legde Beenakker de nadruk op de ambities van de gemeente. Hij noemde onder meer de nieuwbouw van het Schoonhovens College met een multifunctionele sporthal, woningbouw voor alle doelgroepen, de energietransitie en de uitbreiding van bedrijventerreinen. Wel waarschuwde hij dat deze plannen worden uitgevoerd in de context van bezuinigingen. “Net als andere gemeenten hebben wij als gevolg van rijksbeleid een forse bezuinigingsopgave. Dat vraagt om lastige bestuurlijke keuzes, maar we proberen het sociaal-culturele voorzieningenniveau en verenigingen zoveel mogelijk te ontzien.”

‘Uitdagingen van 2025 aanpakken
Namens de gemeenteraad schetste Jan Verburg enkele hoofdlijnen voor 2025. Hij sprak over de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt, zoals het vaststellen van een bedrijventerreinvisie, de realisatie van de milieustraat en gemeentewerf in Bergambacht, en de energietransitie. “Dit is het laatste volle jaar voor de verkiezingen, en er ligt nog veel werk dat uitgevoerd moet worden. We hebben de plannen opgeschreven als gemeenteraad, en het is aan ons om te controleren of het college die uitvoert”, aldus Verburg.

Hij benadrukte de noodzaak van woningbouw om de vitaliteit van de regio te behouden. “We willen 4000 woningen bouwen. Dat gebeurt niet in één jaar, maar we moeten elk jaar stappen zetten. Helaas werkt de provincie niet altijd mee, en daar moet in 2025 echt een kentering in komen.”

Tekst gaat verder onder foto

Ook sprak Verburg over andere zorgpunten, zoals eenzaamheid, de bereikbaarheid van de regio en de toekomst van de agrarische sector. “Eenzaamheid treft 5 tot 10 procent van onze inwoners. Dat hadden we vroeger niet kunnen voorstellen. Maak een praatje met iemand die u misschien nooit eerder hebt gesproken. Dat kan echt een verschil maken.”

Daarnaast wees hij op de uitdagingen rondom het winkelbestand: “Landelijk hebben winkelgebieden het lastig. Ook bij ons. Koop lokaal is nog steeds een belangrijk motto. We moeten onze winkeliers steunen, anders kunnen ze niet blijven bestaan.”

Tot slot deed Verburg een oproep aan inwoners om signalen en zorgen te delen met de gemeenteraad. “Wij missen soms dingen, omdat bijna alle raadsleden naast hun raadswerk een voltijdbaan hebben. Benader ons als er iets speelt. En wees ook respectvol naar de beslissingen die we nemen, want die bezuinigingen zullen pijn doen.”

Sterke sociale samenhang als fundament
Beide sprekers benadrukten het belang van samenwerking en sociale samenhang binnen de gemeente. Burgemeester Beenakker sloot af: “Onze sterke sociale samenhang en nuchterheid zijn vooral in deze onzekere tijden van internationale onrust en toenemende polarisatie iets om te koesteren. Er is heel veel om trots op te zijn, en dat doen we samen. Dat is écht een kenmerk van de Krimpenerwaard.”

Vanaf volgende week woensdag is de reportage van de nieuwjaarsreceptie te zien in onze uitzending. De toespraken van burgemeester Hans Beenakker en raadslid Jan Verburg zijn hieronder te bekijken:

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Notificaties aanzetten Ja Nee