Nieuwe varianten en zomerpiek, zorgen over corona?
De tijd van mondkapjes, quarantaine en toegangsbewijzen lijkt ver weg. Bij veel mensen zijn de coronatesten opgebruikt of achterin het medicijnkastje beland. En punten voor desinfectiegel zijn omgebouwd tot zonnebrandpalen. Toch is corona niet weg en is er zelfs sprake van de grootste zomerpiek sinds 2021. Moeten we ons zorgen maken en hoe komt het dat er zoveel besmettingen zijn? Vijf vragen aan het RIVM.
1. Hoe weten we hoeveel coronagevallen er zijn als bijna niemand zich nog laat testen?
Ook al is testen bij een teststraat er niet meer bij, het RIVM houdt nog steeds in de gaten hoeveel mensen het coronavirus hebben. Dat doen ze onder meer door Infectieradar, waarbij mensen wekelijks aangeven of ze een positieve corona-testuitslag hebben.
Ook controleren ze het rioolwater op virusdeeltjes. “Als je besmet bent met corona dan scheid je virusdeeltjes uit en die komen ook in het riool terecht,” vertelt Harald Wychel, coronawoordvoerder van het RIVM. “In het rioolwater zie je nu een stijging van het aantal coronagevallen.”
2. Hoe komt het dat we deze zomer meer coronagevallen hebben dan de afgelopen twee jaar?
Hoe het precies komt dat we deze zomer meer coronagevallen hebben is volgens de RIVM-woordvoerder ‘niet duidelijk’. Het zou kunnen komen komen door de nieuwe varianten van het virus die op dit moment rondgaan. Dat zijn eigenlijk allemaal variaties op de omikron-variant, die eind 2021 opkwam in Nederland.
“De nieuwe varianten lijken besmettelijker dan de eerdere omikron-varianten”, zegt Wychel. Het gaat om varianten van het virus met namen als KP.2, KP.3 en N.1, bijgenaamd FLiRT.
3. Moeten we ons zorgen maken?
“Nee,” zegt de RIVM-woordvoerder resoluut. “Maar je moet het wel goed in de gaten houden.” Wychel vertelt dat er geen aanwijzingen zijn dat de huidige mutaties van het virus die we in Nederland nu vooral terugzien, KP.3 en JN.1, ziekmakender zijn dan eerdere omikron-varianten.
Ook speelt waarschijnlijk mee dat veel mensen inmiddels een vorm van bescherming hebben opgebouwd. “De immuniteit onder de bevolking is anders, veel mensen hebben het virus doorgemaakt of zijn gevaccineerd.”
4. Wat betekenen deze nieuwe varianten voor long covid?
Hoewel het er nu op lijkt dat het aantal ziekenhuisopnames meevalt ondanks de stijging van het aantal coronagevallen, kun je er nog altijd langdurig ziek door blijven. Bij long covid of post covid houden mensen ook na de infectie klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid.
“Het is natuurlijk nog steeds een risico,” zegt Wychel. “Het enige dat je kunt doen is het opvolgen van de adviezen en de vaccinaties nemen als je tot een risicogroep behoort.” Half september start weer een nieuwe vaccinatieronde tegen corona voor mensen met een kwetsbare gezondheid.
5. Wat kun je zelf doen om besmetting te voorkomen?
“De maatregelen uit de begintijd van corona gelden nog steeds,” vertelt Wychel. “Maar ze mogen wel wat extra aandacht krijgen.” Wat zijn die maatregelen ook alweer ? “Het zijn tegenwoordig dezelfde adviezen als voor andere luchtweginfecties. Blijf thuis als je ziek bent, probeer thuis te werken als je klachten hebt en hoest en nies in je elleboog.”
Ook wordt nog steeds aangeraden om contact met kwetsbare mensen te vermijden als je klachten hebt. “Als je contact niet kunt vermijden gebruik dan een mondmasker,” zegt Wychel. “En zorg voor een goede hygiëne, was je handen en ventileer. Die adviezen gelden altijd.”